Avuz nedir? hayvansal bir gıdadır aslında avuz. İneğin Mandanın doğum yaptıktan sonra yeni doğan yavrunun ihtiyacı olan süttür aslında avuz.
Köylerde, hayvancılık yapanlar bilir. Annenin sütü normale dönene kadar hiç bir şey yapılmaz o sütten. Yeni doğan yavrunun hakkıdır avuz sütü. Bu sütten ne yoğurt, ne peynir, nede hiç bir hayvansal ürün yapılmaz avuzdan. Doğumdan hemen sonra memeden salgılanan koyu kremsi, sarı renkli ve bileşimi normal sütten oldukça farklı bir sıvıdır. Doğuma yaklaşık beş hafta kala meme bezinde başlayan kolostrum salgılama, gebeliğin son iki haftasında maksimum seviye ulaşır. Bu süt sağılır, elekte ve tülbentte süzülüp, pişirlir. Ağız Sütü Nasıl Pişirilir? 1000 ml inek sütünü tencerede kaynatın. Kaynayan sütü yavaş yavaş 1500 ml'lik ağız sütünün üzerine ekleyin ve kıvam alıncaya kadar karıştırın. Kıvama gelince soğuk suya oturun ve soğuyana kadar karıştırmaya devam edin. Ağız avuz sütünü köylerimizde sütü ısıtırken içine yumurta kırarlar. Karıştıra, karıştıra kaynayana kadar avuz tadına benzeyen avuz elde edilir.
İçine biraz şeker katarak ekmek doğrayıp yemek ayrı bir lezzettir. Sağılan ineklerde 2 -3 gün sonra süt normal hale döner.
İçine biraz şeker katarak ekmek doğrayıp yemek ayrı bir lezzettir. Sağılan ineklerde 2 -3 gün sonra süt normal hale döner.
Ağız sütü faydaları nelerdir?
Kolostrum Sütünün Faydaları Nelerdir? Enfeksiyon içermez.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
Bağırsak florasınının gelişimini destekler.
Sindirim sistemini destekler.
Bebeğin vücudundaki mekonyumun (kaka) atılmasını kolaylaştırır.
Bebeğin alerjiye yakalanma ihtimalini azaltır.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
Bağırsak florasınının gelişimini destekler.
Sindirim sistemini destekler.
Bebeğin vücudundaki mekonyumun (kaka) atılmasını kolaylaştırır.
Bebeğin alerjiye yakalanma ihtimalini azaltır.
05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2023
CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ
ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder