Taşova' nın köylerinde en az iki, üç değirmen vardı.
Biri Köy ağası gilin değirmeni, diğeri ise Nuri dayının değirmeni. Son zamanlarda Nuri dayı değirmenine dinamo koyup elektrik bile üretmişti. Elektiriği lamba olarak kullanıyordu. Bizim Köyde iki, tane su değirmeni vardı. Taşova' ya giderken Zudaylı (Alpaslan Köyü) Gara Durmuşun değirmeni vardı. Değirmenler un öğütür, akıp giden suyuylada tarlalar bahçeler sulanırdı. Su değirmenlerinin ekmeğinin tadı bir başka idi. Şimdiki unlar eli çeşit katkı ilave ediyorlar ama o koku, ekmeğin lezzetini yakalamak münkün deyil. Su değirmenleri 120 devirde dönüyor. Elektrikli değirmenler ve un fabrikaları 1200 devirde öğütüyor. Dolayısıyla un yanıyor, kanserojen oluşuyor. Keşke her zaman su değirmenleri unu olsa. Su değirmenleri devrini tamamladı. Taş değirmenler sustu, şimdi fabrikasyon değirmenler devrede. Tabi lezzetlerin gittiği gibi, sağlıkta sıkıntıya girdi. Hastalıklar aldı başını gitti. Doktorlarda hastalıkların çaresini bulamıyor, hastaları dinlemiyor. Emar çek, tomoğrafi çek, vücut radyasyonları alsın, yüzlerce sayfa tahliller yap, teknoloji güzelde, verilen ilaçların yan etkileri faydasından daha çok zararı var. Böbrekler iflas ediyor. Değirmenlerde mısır , buğday unu çektirilirdi. İsteyenlerde hayvanları için arpadan buğdaydan kırma yaptırır yem yapardı. Şimdi hayvan yemini ilçeden zahirecilerden alıyorlar. Degirmen un öğütürken türül türül un tüter birde değirmenci amcanın tandırında çörek çekmesini eskiler hala tadını unutamıyor. Yazıyı çok uzatmadan hatırları canlandıralım dedik.
Biri Köy ağası gilin değirmeni, diğeri ise Nuri dayının değirmeni. Son zamanlarda Nuri dayı değirmenine dinamo koyup elektrik bile üretmişti. Elektiriği lamba olarak kullanıyordu. Bizim Köyde iki, tane su değirmeni vardı. Taşova' ya giderken Zudaylı (Alpaslan Köyü) Gara Durmuşun değirmeni vardı. Değirmenler un öğütür, akıp giden suyuylada tarlalar bahçeler sulanırdı. Su değirmenlerinin ekmeğinin tadı bir başka idi. Şimdiki unlar eli çeşit katkı ilave ediyorlar ama o koku, ekmeğin lezzetini yakalamak münkün deyil. Su değirmenleri 120 devirde dönüyor. Elektrikli değirmenler ve un fabrikaları 1200 devirde öğütüyor. Dolayısıyla un yanıyor, kanserojen oluşuyor. Keşke her zaman su değirmenleri unu olsa. Su değirmenleri devrini tamamladı. Taş değirmenler sustu, şimdi fabrikasyon değirmenler devrede. Tabi lezzetlerin gittiği gibi, sağlıkta sıkıntıya girdi. Hastalıklar aldı başını gitti. Doktorlarda hastalıkların çaresini bulamıyor, hastaları dinlemiyor. Emar çek, tomoğrafi çek, vücut radyasyonları alsın, yüzlerce sayfa tahliller yap, teknoloji güzelde, verilen ilaçların yan etkileri faydasından daha çok zararı var. Böbrekler iflas ediyor. Değirmenlerde mısır , buğday unu çektirilirdi. İsteyenlerde hayvanları için arpadan buğdaydan kırma yaptırır yem yapardı. Şimdi hayvan yemini ilçeden zahirecilerden alıyorlar. Degirmen un öğütürken türül türül un tüter birde değirmenci amcanın tandırında çörek çekmesini eskiler hala tadını unutamıyor. Yazıyı çok uzatmadan hatırları canlandıralım dedik.
Şimdi gerisini siz hayalinizde yaşatın, hatıralarınız bazen söze, bazen kaleme dökün. Sağlıklı yaşayın, sağlıklı ekmekler yiyin.
05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2023
CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ
ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder