Gelin ata binerdi üç gün düğün olur. Düğün keşkeği için oğlaklar kesilir, buğdaylar köy meydanındaki dibek taşında döğülürdü. Düğün yemekleri yerlere serilen çullar üzerinde sinilerle getirilerek yenirdi. Gelin alımı akşamı gelin attan damat tarafından kucaklayarak indirilir dam başlarından gelinin üzerine buğday şeker delikli paralar atılırdı. Biz çocuklar delikli paraları toplar koyardık cebimize.
Okucular gelirken silah atar düğün sahibi yanlarına gider karşılar hatta bazen davulcular da giderdi. Okucunun atı alınır düğün sahibinin gösterdiği yere bağlanır yemlenirdi. Köy meydanına büyük bi ateş yakılır düğün gece de devam ederdi. Yaşlı genç herkes oynatılırdı, en çok da Davaz zeybeği ve sepetcioğlu oynanırdı. Bütün köylü düğüne gelirdi. Kadınlar gız evinde tepsileri ters çevirip iki kişi tutar, üçüncü kişi elleriyle tepsiye vurarak hem söyler hem çalarak genç, kız, ihtiyar kim varsa oynatırdı. Biz buna iliyan çalma derdik.
Çeyiz alma gününde gelinlik kızlar çeyiz sandıklarının üzerine oturur, yada oda girişine ip tutar oğlan tarafından bahşiş isterdi.
At gitti o düğünler bitti, dibek gitti buğday döğmeler bitti, çul bitti yerde yemek bitti. Velhasıl o güzel kültürümüz zaman içinde kaybolup gitti.
CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ
ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder