GENEL MESAJ

29 Temmuz 2023 Cumartesi

EL EMEGI TARHANALAR, SERİLDİ.

     
Haber: Ahmet ŞİMŞEK 
Fotoğraf: Mehmet ÖZDİLEK
   İlçemiz köylerinde yaz sıcaklarının artmasıyla kışlık hazırlıkları başladı. Hazırlıkların ilk başında tarhana gelir. Maharetli hanımların ellerinde büyük lezzete dönüşen tarhana üretimi yöremizde bolca yapılır.
 Taşova deyince ilk akla gelen kışın soğuklarında kaynar kaynar içilen tarhana akkla gelir. Tarhana deyince hele yarma aşlığı ve yoğurttan yoğrularak yapılan çanak şeklindeki tarhanaların tadını öncelikle Taşova' lılar bilir. Ülkemizin çoğu bölgesinde tarhana bilinir.. Ama Amasya , Taşova tarhanasının tadı bir başkadır. Bazı bölgelerde un tarhanası yapılır, Şalçalı un tarhanası bizim yörenin damak tadına pek benzemez. Taşova yöresnin tarhanası çanak şeklinde buğday ve yoğurt ile yoğrularak özlü şekilde sofralara, tahtalara, yaylalarda yayla otlarının üzerine serilir. iki üç gün kurutulur. Bez torbalalrda kışa kadar saklanır. Tarhana çorbasının vazgeçilmezi sarımsaktır. 
05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2023 



Tarhanası, CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder