Amasya Taşova Alpaslan kasabasında doğan Arif Meşhur her Anadolu çocuğu gibi yoklukların , zorlukların içerisinde doğdu, büyüdü. Köyünde İlkokulu okuyan Meşhur Lise öğrenimini Taşova' da tamamladı. Meşhur Fikriye hanım ile evli ve 2 çocuk sahibidir. Türk Halk Müziği sanatçısı (D. 1946, Amasya'nın Taşova ilçesi – Ö. 2008, İstanbul). 1968 yılında TRT'nin açmış olduğu Türk Halk Müziği sınavını kazanarak radyo sanatçısı oldu Arif Meşhur, TRT'deki eğitimini tamamladıktan sonra 1973 yılında ilk solo türküsünü okudu. Yöresel Kirkitlerle tanındı. Okuduğu türküler" Sivas Ellerinde Sazım Çalınır, Dostum Dostum, Ötme Bülbül, Her Seher, Her Sabah Cümbüşe Gelir, Hem Okudum Hem Yazdım, Yandı ha Yandı "dır.
Sivaslı Fikriye öğretmen Amasya Taşova Zuday köyünde, İlkokul öğretmenliği yapıyordu. Arif Meşhur ile Fikriye öğretmen birbirini beğendi ve evlendiler. Fikriye öğretmen köyde öğretmenlik yaparken yöresel türküler söyleyen kına gecelerinde tef çalan hanımların tğrküleri ilgisini çekerdi. Cınarönünde ikamet eden Kelekli ebe diye bir abla vardı. Düğünlerde def çalar türkü söylerdi. Fikriye öğretmen Kelekli ebeyi ve Türkücü hanımları dikkatli dinler, onları not alırdı. Türkülerden bazılarını derleyip, Arif Meşhur beyde okur, Halk müziğine kazandırırdı. En önemli yaşanmış bir olayı türküye aktaran Kelekli ebenin 5 kızı vardı, oğlu yoktur. Oğlu doğsa bile genetik proplemden dolayı 20 yaşını geçmiyor ölüyormuş. Kelekli ebe duygularını bu türküye dökmüş, bestelemiş söylermiş. Susuz Derelerde Kavak bitermi? Beş Kız bir oğlanın yerin tutarmı? Arif Meşhur bu türküyü TRT radyolarında söylemiştir. Yaşanmış bu acı olayın türkülere dökülmesi ve türkü nağmelerinde dalgalanması yürekleri dağlamıştır. Yaşanmışlığı olan türkülerin toplumda karşılığı, herkesin kendinden bir şey bulması bazı türküleri ayrı bir seviyor Anadolu halkı. Arif Meşhur derleme kendine özgün kültürel yaşanmışlıkları türkülere döküp okuması sayesinde Topluma onlarca türküler kazandırmıştır.
Arif Meşhur aslında Amasya' nın, Taşova' nın Zuday' ın Aşık Veysel' iydi. değeriydi. Yöremizden, bölgemizden biri çıkacak, TRT de türküler söyleyecek, plaklar dolduracak, sanatçı olacak bunlar önemli şeylerdi o tarihlerde. Yeğeni Zeynep Meşhur' un ağzından anılarını anlatırken; Arif Meşhur TRT'ye çıktığında 365 gün Yandı ha yandı türküsünü söylerken TRT radyosunda Arif Meşhur' un babası merhum rahmetli amcam ve babam derdi ki; "Arif Meşhur Radyoya çıktı diye köylü o kadar mutlu olmuşlar ki, silah sesinden türkü bitene kadar radyo dinleyemedik" derdi. Yine Zeynep hanımın ağzında dinlediğimiz Arif Meşhur, Köyünü çok seviyordu akrabalarını çok seviyordu. Yöremize Kültürel katkısı çok oldu Amasya'ya TRT sanatçısı hiçbir skandallara fırsat vermeden beyefendi kişiliği ile TRT'ye layık oldu her zaman. Önce Ankara radyosunda başladı sonra İstanbul'a geçti sanatına ve sanatçıya değer verirdi. Hemşerileride onu pek severdi. O yıllarda TRT den Arif Meşhur anonsu ve o yumuşak duygulu sesiyle türkülere başladığında sanki kendi oğlu, kardeşi, veya abisi rardyo ya çıkmış gibi sevinir böbürlenirlerdi. Arif Meşhur Amasya' nının ve Amasya' lıların onur ve gurur kaynağı idi.
Taşova Zuday' lı Kelikli emenin evlatlarına yaşanmış hikayesine yazdığı ve Arif Meşhurun söylediği TRT arşivlerine giren türküsü.
SUSUZ DERELERDE KAVAK BİTERMİ.
Susuz derelerde
kavak bitermi.
Ogulsuz evlerde
duman tütermi,
Beş kız bir
oğlanın yeri tutarmı,
Seneler seneler
ille o seneler.
Gittide gelmedi
ille o seneler.
***
Söyleyin anama
sandık açmasın,
Oğlum gelir
diye yola bakmasın.
Çulha şalvarıma
uçkur takmasın.
İşte böyle
böyle al deli gönül
Zülüfü gerdana
sar deli gönül.
Söz Müzik Kelikli eme. Derleyen Fikriye Öğretmen.
Okuyan: Arif Meşhur.
Amasya/Taşova/Alpaslan (Zuday beldesi)
YÖRESEL TÜRKÜ.
Sonusanın Kazları,
Dereköyün kazları,
Değme koca beğenmez,
Şu Zudayın kızları.
Söz beste:
Okuyan: Arif Meşhur.
Amasya/Taşova/Alpaslan (Zuday beldesi)
ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR, Yazı bittiğinde yayına vereceğiz.
KASET, PLAK ve Radyoda okuduğu türküleri.
Murtaza Kurttan alınan Türkü. derdinden deloldum inan vallahi (tokat-zile-çakırcalı köyü)
Vedat ESER ın babası. vedat eser babası fehmi eser
2 çocugu var.
köyde düğünlerde kendini yetiştirdi. fikriye meşhur öğretmen. nota bilgi. derleme konusunda çok başarılı idi, kelekli çınarönü, kınalarda yöresel türkü söyledi. düğünlerde söylerdi.
İstanbul' da müzik işleriyle uğraşırken 2008 yılında İstanbul'da vefat etti.
Amcam oluyor o ilk TRT'ye çıktığımda 365 günü söylerken TRT radyosuna rahmetli Amcam ve babam silah sesinden türkü bitene kadar köylü radyodan dinleyemedim o kadar mutlu olmuşlardı
***
Köyünü çok seviyordu akrabalarını çok seviyordu
Kültürel katkısı çok oldu Amasya'ya TRT sanatçısı hiçbir skandallara fırsat vermeden beyefendi kişiliği ile TRT'ye layık oldu her zaman �nce Ankara radyosunda başladı sonra İstanbul'a geçti sanatına ve sanatçıya değer verirdi
Kültürel türküsü susuz derelerde kavak biter mi köyde 5 kız erkek çocukları olmuyor genetik bağlarında da erkeklerde 20 yaşından sonra yaşamıyor kelekli Eme bunu bestelemiş amcam sanatçı olunca bunu notalara döktü susuz Dereler Çok tutuldu o zamanlar onun kültürel anlamı var köyde yaşanmışlık
Gurbet ellerinde garip kuş gibi
Meskenim yok mekanım yok yuvam yok
Aylar geçer yıllar geçer gün geçer
Mektubum yok haberim yok soran yok
Gül dalına konmuş bülbül gibiyim
Dağlarda açılan sümbül gibiyim
Gurbet ellerinde yetim gibiyim
Arayan yok haberim yok soran yok
Arif Meşhur



Okuduğu türküler: Dostum Dostum, Uzun Olur Amasya'nın Selvisi, Yandı Ha Yandı, Sivas Ellerinde Sazım Çalınır. KAYNAK: Türkiye Kültür ve Sanat 2009 Yıllığı (2009).
CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ
ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA