GENEL MESAJ

13 Ekim 2022 Perşembe

TAŞOVA BELDE VE KÖYLERİ

TAŞOVA BELDE VE KÖYLERİ

Bu kategoride toplam 61 köyümüz bulunmaktadır ve şu anda bunların 61 tanesi görülmektedir.


A

Alçakbel, Taşova

Alpaslan

Altınlı, Taşova

Andıran

Ardıçönü

Arpaderesi, Taşova

B

Ballıca, Taşova

Belevi, Taşova

Boraboy

Ç 05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2022 

DOĞAL MÜZE OLAN KÖYLERİMİZ.

   Amasya Taşova Alpaslan beldesinde 2009 - 2014 yılları arasında Belediye Başkanlık yapan Durmuş ÖZER köydeki evinin bahçesini müze haline getirdi. 

  Durmuş Özer, belediye başkanlığı yaptığı dönemde bir müzede tanıtmak istediği Anadolu kültürünü yansıtan 40 yıllık  eşyaları, köyde evinin bahçesinde sergileyerek Alpaslan adına bir ilki daha gerçekleştirmiş oldu.

    Özer, mazisi 250 yılı bulan ev eşyaları ve tarım araçlarını bahçesinde sergileyerek, ziyaretçilerine farklı anlar yaşatıyor onlara çeşitli ikramlarda bulunuyor. 

    Önce hobi olarak başladığı bu işe geçen zamanla birlikte daha da ısındığını söyleyen Özer, “Yüzlerce antika ve eski eşyayı bir araya getirdim. İnsanlar bu eserleri gördükçe eski günlerini hatırlıyor. Yaş ilerledikçe insanların geçmişe özlemleri artıyor. Bu konuda eşim bana en büyük yardımcı. Bu ev müzesinde insanların zamana doğru yolculuk yapması bizi mutlu kılıyor.   Ecdadımızın, büyüklerimizin kullandığı eşyaları toparlayarak,  ayrı ayrı büyük bir titizlikle  bakımlarını yapıp, Eşi Rukiye ÖZER ile bahçe düzenlemesi sonucunda ortaya bu güzel eser çıktı. " dedi.  Değerlerine sahip çıkmak, zorluklar içerisinde insanın hayatını sürdürebilmesi için kendi imkanları ile bu aletleri yapması, kırıldığında tamir ederek kullanıma devam edebilmesi, git yenisi al gel yerine, kendi imkanlarıyla tamir edilmesi ve israfa imkan verilmemesi gerektiğini eskilerimiz yaşamıyla anlatmışlar.

 05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2022 

KASABA İDİK KÖY OLDUK, ŞİMDİ NE OLDUK

   

   
Kasabalar köy oldu, Köyler ne oldu mu vallahi çoğu; ilçeye mahalle oldu. Gerçekten hizmet daha mı çok geldi. Etrafındaki köylerle dalga geçen kasabalı hemşehrilerimize bir selamım var.

   Kalite ve değerler, köy olmayla, kasaba olmayla, il veya ilçe olmayla değerinden hiç bir şey kaybetmez. Şehirlerdeki yaşayanların özendiği, çocukluğunu aradığı güzelliklerin bazıları, aslında köylerde halen var. Köy olmayla doğallık ve organik yaşam nimetinden yaralanmak için bir fırsat. Geçelim konunun özüne kasabalarımız kendi imkanları ile kendilerine bir düzen kurmuşlardı. Belediye binası, itfaiye arabası, Kepçesi, çöp kamyonu bütün bunları kanun gereği Özel İdare Müdürlüklerine devir edildi. Hizmetler bahsi geçen müdürlüklerinden beklenildi. Haftada gelen bir çöp kamyonu gönderiyorlar sağolsun yetkililer. Başka hizmet var mı? bilmiyorum. 2022 bahar ve yazında Taşova’nın ve Amasya’ nın yerel basınında Arpaderesi Köyü ile ilgili içme suyuyla ilgili; susuz köy haberleri yapıldı. Sonuç köylü kırılan güneş panellerini borç harç kendi imkanları ile yapmak zorunda kaldı. Köylü borç yükün altında eziliyor. Destek beldesinden gelen su boruları hala yenilenmedi. Fakat “Bu kış geçer fakat kurt yediği soğuğu unutmaz” demişler.

   Sevgili hemşehrilerimiz Taşova’mızın kaç tane kasabası vardı. Alpaslan, Uluköy, Çaydibi, Destek, Boraboy, Esençay, Akınoğlu, Özbaraklı, Ballıdere ve Belevi bunlar bir çırpıda köy yapıldı. 2014 yılında köy statüsüne geçildi. Bu beldelerimize bakın oy potansiyeline sizleri,  yok sayanlara kucak açıp baş tacı yapan siyasileri zirvede taşıyorlar. Kasabaları köy yapmakla hizmetler ayağımıza mı geldi. Kapanan belediyelik yerler nüfusu 2000’in altına düştüğü için kapandılar. Bu beldelere bakın nüfusu yaz mevsiminde 8 – 10 bini buluyor. Bunlar güzel gelişmeler. Herkes baba yurdu köyünü kentini unutmuyor. Hatta köyler bile insan kalabalığından geçilmiyor. Köylerimiz, kasabalarımız önemlidir, İlçemiz değerlidir. Değerlerimiz ve yöremiz aslında bulunmaz bir nimettir. Bizler Amasya’mızı, Taşova’mızı Kasaba ve köylerimizi çok seviyoruz. Orada yaşamaktan ve ömrümüzü orada geçirmekten çok mutluyuz. Gurbetteki hemşehrilerimiz de kendi imkanları ile fırsat buldukça memleketlerine gelip üç beş gün, hatta yıllık izinlerini memleketlerinde geçirmek için can atıyor.

05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2022 


 CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA