GENEL MESAJ

24 Mayıs 2023 Çarşamba

TAŞOVA' DA KALAYCI MAHMUT USTA İLGİ ODAĞI OLDU.

     

   Taşova Gazetesi Sahibi, editörü Ahmet GÜNAYDIN' nın haberine istinaden Taşova Halkı ve Taşova Basını Kalaycı Mahmut ustanın etrafında toplandılar. Taşova Basını kalaycı ustası Mahmut' un etrafında kararğah kurdu.   Çeşitli fotoğraflar ve röportajlar yapan basın, unutulmaya yüz tutmuş Kalaycılık mesleğinin inceliğini ve bakır kaplar hakkında bilgiler verdi. 
   Seyyar olarak il il ilçe ilçe dolaşan Mahmut ustanın yolu Taşova' ya düştü, Mesleğini icra eden Kalaycı ustası Taşova' lılar tarafından gösterilen ilgiden memnundu. Çekimlerini yapan Taşova Basın mensupları Kültürümüze yaptıkları hizmetler için mutlu oldukları yüzlerindeki gülümsemeden belliydi.
   Kültürümüze hizmet eden Taşova Basın mensuplarına ve bu unutulan kalaycılık hizmetini seyyar olarak yapan Mahmut TOKA' ya gazetemiz adına çok teşekkür ediyoruz.

      Kalaycılık yapan Mahmut ustanın bu mesleği Taşova' mızın Emekli Esnaf Hasan Fehmi Karaismailoğlu' nu hatırlara getirdi. Kendisiyle yapılan röportajda; “Trabzon’un Of kazasının Halman köyü’nde dünyaya geldim. Sonra buraya (Taşova’ya) geldim (göçtüm). Buraya geldiğimde 13-14 yaşlarında mıydım neydim, o zamanlar kıtlık vardı,” diye sohbetine devam etmişti" Fehmi Karaismailoğlu usta. O koca çınar artık konuşurken zorlanıyordu. Ama zihni de yüreği de berraktı. Uzun yıllar Esençay’da kalaycılık yapan Babası merhum Gafur Usta’yla buraya geldiğini, babasının yanında kalaycı olduğunu ve kalaycılık yaparak geçindiklerini dile getirmişti.

Halen ilçemizde yaşayan ve bu mesleği yapan bir kalaycı kaldı.  O da Esençay’da ikamet eden Gafur Usta’nın çırağı: Ömer Dur.

VEYİS TAŞTEPE HAKKIN RAHMETİNE KAVUŞTU

    Haber: Ahmet Şimşek
    İ
lçemize bağlı aslen Karlık köyünden olup, uzun süredir Arpaderesi köyünde ikamet  Veyis Taştepe (88), 24 Mayıs 2023 Salı günü hayatını kaybetti.

    Mehmet ve Veysel Taştepe’nin babaları, Hidayet, Levent, Bülent, İbrahim, Yalçın ve Zekeriya Taştepe’nin amcası, merhum Veyis Taştepe’nin cenazesi 25 Mayıs Perşembe günü Arpaderesi köyü camiinde saat 10.00’da kılınacak cenaze namazının ardından Karlık Köyü Taştepe mezrası aile kabristanlığında toprağa verilecek.

Merhuma Cenab-ı Allah’tan rahmet, kederli ailesi ve yakınlarına baş sağlığı dileriz.

05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2023