GENEL MESAJ

21 Mayıs 2023 Pazar

KALAY YAPMAK İÇİN TAŞOVA' YA GELEN MAHMUT USTA

    Haber: Ahmet GÜNAYDIN
    
     39 yıldır fiili olarak gazetecilik yapıyorum. Ancak baba mesleğim 1944 yılında Trabzon’un Of ilçesinden Taşova’nın kuruluşunda gelen büyüklerim gibi Kalaycılık. 1975 yılına kadar Eski Buğday pazarı (Dene Pazarı)nda şimdiki Bekir Konyar’ın dükkanının olduğu köşede bakırcılık, kalaycılık ve zücaciye işi yapmışız. Yaşım küçük olduğu için Mesleğin kap yıkama aşamasını ancak öğrenebilmiştim. Kalaycılık öğrenilmesi çok zor bir meslekti. Alüminyum, çinko, melamin çelik, krom gibi farklı mutfak eşyaları çıkınca, Bakır kaplar pahalı olması nedeniyle gözden düşmeye başladı.
        Kuşkusuz hem sağlık yönünden hem de yemeklere verdiği lezzet nedeniyle bakır eşyalar bir çok ailenin mutfaklarında yer almaya devam ediyor. Bakır tepside yapılan Sini böreğinin tadını alüminyum tepside bulamadığımız gibi, hele de odun ateşinde bakır kapta pişen yemeğin tadını diğer mutfak eşyalarında bulamıyoruz.
        Ne güzel tevafuktur ki; eşim, 21 Mayıs 2023 Pazar günü bahçemizde yetişen taze yeşil soğanla köy yumurtasını bakır tavada pişirdi. Muhteşem bir lezzet çıktı ortaya. Eşime Akşam yine aynı şekilde yemek hazırlamasını söyledim. Anadolu Ajansı Muhabiri Tevfik Öztürk ile rutin yürüyüşümüze çıktık. Cumhuriyet mahallesi, Yeniyol caddesi ile Yeşilırmak caddesinin kesiştiği köşede kalaycılık yapan Mahmut Usta’yla karşılaştık. ”Hayat haberdir, Haber hayattır” düsturumla ”Tevfik haber ayağımıza geldi” dedim. Kahramanmaraş’ın merkez ilçesi Dulkadiroğlu’ndan olduğunu söyleyen Mahmut Toka açık havada ailece mesleğini icra ediyor. Özellikle yayla mevsiminde tura çıkan kalaycı Toka 35 yıldır bu mesleği icra ettiğini söyleyerek 25 Mayıs gününe kadar Taşova çevresinde olduğunu söyleyerek kap kalaylatmak isteyenlerin kendisine 0 531 490 04 77 nolu telefondan ulaşabileceklerini söyledi.
    
        Kültürümüz yaşasın, bu güzel abilerin kardeşlerin, kaybolan mesleklere sahip çıkması ne kadar güzel bir şey.. Ellerine yüreklerine sağlık. Arpaderesinede gitseler hemi. neyse biz buradan tanıtalım, bakır sinilerini kablarını kazanlarına alan gelsin bu abiyi bulsun.
05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2023