GENEL MESAJ

24 Aralık 2022 Cumartesi

KIŞ ARMUDU SAMANLIKTA SARARIR

       Kış armudu deyince aklımıza kışında armutmu olurmuş, Karın soğugun olduğu dönemde armut nasıl olacak diye düşünürdüm; çocukluk yaşlarımda. Çocukça hayeller ve benzemelerimle Dedem, Hacıahmet' Büyükbabama dedimki Kış armudu nasıl oluyo, karda kışta yaprak yok, çiçek yok, armut nasıl olsun.     
     Rahmetli dedem elimden tuttu, beni samanlıga götürdü. Bak evlat aha bu samanları gördünmü, eşeleyelim bakalım dedi. Samanlıktaki samanları karıştırdık, sarı sarı armutlar ortaya çıktı. Anlatmaya başladı, bu armutları güzün topladık, bazılarını tahta sandıklara doldurduk, bazılarını da  samanlara gömdük.

ARPADERESİ KÜLTÜR ZENGİNLİKLERİ



CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA

KURTBOGAN EVLİYASI- AMASYA VE KÜLTÜRÜMÜZ

     
    
   XIV. yüzyılın üçüncü çeyreğinde Amasya Emiri Şadgeldi Paşa’nın yaptırmış olduğu köprüden geçip şehrin istasyonuna doğru yolu tuttuğunuzda nihayetinde bir mescidle karşılaşırsınız. Bu pek de küçük olmayan yapının içersinde, oğlu ile ün kazanan bir evliya kabri vardır ki, kabrin sahibi bu zat, Şeyh Hamza Hazretlerinden başkası değildir. Onun, Dünya tarihinde bir devir açan Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmed’in hocası Akşemseddin’in babası oluşu dışında, halk arasında anılmakta olduğu lakabını vefatından sonra aldığı da söylenebilir. Anlatılır ki, şeyhin vefat ettiği günün gecesi bir kurt gelip kabrini açar.