GENEL MESAJ

3 Ağustos 2023 Perşembe

SU DEPOSU İNŞAATI BAŞLANDI.

     

Taşova Arpaderesi köyü su deposu köylülerin ihtiyacını uzun yıllar karşıladı. Köye dönüşlerin çoğalması ve  köy su ana hatlarının tek sistem olması nedeniyle köyün kuzey üst kesimlerine su çıkmıyor. Köyün üst bölgesi, köyün yarısına su çıkmıyordu. 
  
      Arpaderesi köyü, mevcut su deposu 50 ton kapasitesi vardır.  Köy muhtarlığının önderliğinde Taşova Kaymakamlığına başvurulmuş Mevcut  köy içi su deposunun yetersiz kaldığı acilen bir çözüm bulunulması konusunda talep edilmiştir. Yetkilliler bir miktar para yardımı yapılması konusunda açıklama yapılmış, Arpaderesi köy muhtarlığı köyde ikamet eden hane başına döküm yapılarak 200 ton su deposu daha yapılması kararı alınmıştır. Köy muhtarlığı kendi imkanları ile su deposu yerin harfiyatını aldırmış, depo inşaatına başlanılmıştır.  Su deposunun tahmini bütçesi 190.000,00 TL dir.  Tüm hayırseverlerden ve Arpaderesi halkından su deposu yapımı için yardım talep edilmektedir. Arkasından kapanmayan sevap defteri olsun diye hayrına çeşme yapmak isteyenlere işte fırsat Koca bir köyün her daim içme suyunu karşılayacak su deposu yapımına destek olmaları bekleniyor. 

Haber: Ahmet ŞİMŞEK
05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2023



CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA

SU BORULARINA KUM DOLDU.

   

      Taşova' nın bir çok köyünde su sorunu var.  Arpaderesi köyünde de gün geçmiyor su sorunu olmasın. 
Köyler sorun yumağı, Irmak kenarındaki Tarlaları sel alıyor, İçme suyu yetersiz, 15 km uzaktan su deposuna gelen su boruları  eski, yıllar önce döşenmiş olduğundan her gün patlıyor, arızaları tespit etmek güç, diye bir çok haber yapıldı.  
      Arpaderesi köyü, köy içi su şebekesinde sorunlar var. Köyde köy sakinleri yeni yapılan binaya su bağlarken ana şebeke borusu kırılması nedeniyle,  boruya fazla miktarda kum gitmişti.  Arpaderesi köyü aşağı mahalledeki evlerin borusu kumla dolduğundan su akmıyor. Köy muhtarlıgı elindeki imkanları kullanmakta ancak maddiyat, ve alet tamir makineleri yetersizliğinden sorunların çözümü uzuyor.   Vatandaşların Kaymakamlığa başvuru yapmaları sonucunda köye Kaymakamlık vidanjör göndererek açma çalışmaları yapıldı. Ancak tekrar borulardaki kumlar boruları kapattı.  Köylüler kendi imkanları ile  tıkanıklığı açmak için havayla kumlar üflendi.  
      Köyün alt tarafındaki evlerin suyu aksın diye borulardaki kumları Kompresör ile havayla üflettirip kumlar aşağı mahallede, bir o tarafa bir bu tarafa yer değiştiriyor.  Köy su şebekesinin en alt bölümünde tahliye borusu yapıp, ana şebeke su boruları temizlenip su sorun çözülmesi gerekiyor. Ana şebeke borularında arıza olduğunda  köyüm tüm suyu köyün üst tarafındaki su deposundaki vanadan komple kesiliyor. Her mahalle başlarında arıza olan bölümün suyu kesilmesi için, belirli yerlerde vana konulması gerekmektedir. Köy içi her ihtimale karşı yangınların önlenebilmesi için yangın vanaları konulması gerekmektedir.
     Amasya İl Özel İdare ve İlçe yetklilerinden bir çözüm bulunması hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi, bir an önce su sorunun çözülmesi gerekir.  

Haber: Ahmet ŞİMŞEK

05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2023