GENEL MESAJ

21 Eylül 2023 Perşembe

KALECİK KARASI BAĞ BOZUMU FESTİVALİNDE BİR AMASYALI


KALECİK KARASI BAĞ BOZUMU FESTİVALİ

MUHTEŞEM OLDU../ Müzeyyen KESKİN

15.16.17 Eylül 2023 tarihinde Kalecik Belediye Başkanlığı tarafından Organize edilen Kalecik Karası Festivali muhteşem geçti.

İlk gün katılamadık ama son iki gün katıldık. Kızılelma Kadın Çocuk Gençlik Kültür Sanat Edebiyat ve Eğitim Derneğini temsilen dört kişi katıldık. Başkanımız Yasemin MEYDAN hanım tarafından teşekkür ederiz. Kızılelma Kadın ve Çocuk Çençlik Kültür Sanat Edebiyat Eğitim Derneğimizi en iyi şekilde temsil ettik. Osman bey ve Hasan bey tesbihçıler olarak, Canan KESKİN Takı tasarımlarıyla, Müzeyyen KESKİN de kitaplarını imzaladı. Sanat Sokağı 20 ve 21. Stantlarda.

Festivalde yeme içme yerleri yörenin kendine özel ürünlerin satışları vardı. Şirin ilçenin Güzel bir parkta yeşil ve güzel ağaçların altında. İnsanlar çok mutlu huzurlu bir şekilde festivali geziyorlardı. Bu da gösteriyor ki festivaller tanıtım günleri halkın birbirleriyle kaynaştığı yerli ürünlerle ihtiyaçlarını karşıladığı güzel bir imkandır. Gereklidir.

Belediye çalışanları da çok dikkatli ve titiz çalışıyorlardı. Güvenlik için Polisler ve Zabıtalar da huzuru ve güvenliği sağlayarak herkesin neşe içinde festivalin güzelliklerini yaşıyorlardı.

Tabi festivali renk katan yöresel sanatçılar yanısıra Teoman da vardı. Mehteran.

Başkanı Duhan KALKANa Başkan Yardımcıları Erdal DAL, Hüseyin KOŞALa ve Kültür Müdürü ve Müdür Yardımcısı Reyhan hanıma. Organizasyonun oluşumunda emekleri geçenlere çok teşekkür ederiz. Bizleri ağırladıkları için.

Stantımızı ziyaret edip şeref veren Ahmet GÜL beyefendiye 10 kitap alarak Belediyenin kütüphanesine armağan etiller ayrıca kendileri de kitaplarımızdan imzalatarak edindiler. Dr.Nurcan DEVECİ hanımefendiye yine kitaplarımızdan imzalatıp edindiler. Şerife DEVECİ, AKYURTLULAR Dernekler Federasyonu Başkanı Sadullah Çiftçi kitaplarımızdan imzalatarak edindiler. Stant komşum Nimet MADEN hanıma ve eşine değerli destekleri için çok teşekkürler. Kitaplarımdan edinen herkese ve kardeşimin takılarından edilenlere. Kalecik Belediyesi Konukevi ve Merşan Sosyal Tesisleri çalışanlarına. Sonsuz teşekkürler. Sürçilisan ettiysek affola. Unuttuğum yazamadığım adlarından bahsedemediğim varsa hoşgörülerine sığınarak. Nice festivallere Kalecik. Kutlu olsun Festivaliniz.

Bu vesile ile selam, saygı, sevgiler gönderiyorum. Hoşcakalınız. Bir başka festivalde görüşmek üzere..

Müzeyyen KESKİN

Amasyaşat Başkanı

Türkiye Sevdası Kültür Sanat Danışmanı

Kızılelma Kadın Çocuk Kültür Sanat Ed.Eğt.

Derneği Yön. Krl. Üyesi

BAMYE ÜRETİCİSİ UMDUGUNU BULAMADI

  

   
Taşova yöresinde bolca yetişen her sene altınla yarışan bamye bu sene üreticilerin yüzünü güldürmedi.
     Bin bir zorluklarla üretilen, tadı ve lezzeti çok güzel olan mazot, gübre zirai ilaçların aşırı yükselmesi sonucu girdiler % 100 ün üzerinde pahalandı. Üreticlerin emekleri çoktur bamyede. Evde tüm aile bireylerinin hep beraber çalışıp üretip satışa hazır hale gelmesinde büyük emekleri var. Her gün bamye tarlasının başına varıp, bamyeleri topla, eve getir iplere diz, ertesi gün çiçeklerini dök, cereklere asarak kurutmak gibi zorlukları aşarak pazara getirilir. Üretici yaptığı masrafları ve emeklerinin karşılığının almasını bekler.  2022 yılı fiyatları ile 2023 yılı bamye satışlarında artma olmadı.  600,00 TL ile 650,00 TL  arasında satışlar devam etmedir. Üreticiler piyasadaki fiatların %200- 300 artması neticesinde kendi ürettikleri ürünlerin para etmemesi, hele bamye fiyatlarının böyle gitmesi, üreticileri zorluyor.   Bamye üreticileri böyle giderse bamye üretmeyi bırakacaklarını ifade ettiler. 
05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2023