GENEL MESAJ

14 Ekim 2022 Cuma

KÖY EKMEĞİ, KÖY FIRINLARI

 

 K
öylerdeki damak tadı ekmekle başlar. Ekmeği lezzetli olanın ağzının tadı bir başka olur.  Ekmekler köy ekmeği olursa, köy fırınında maharetli ellerde pişerse o ekmeğin lezzeti de, görüntüsü de güzel olur. Bir döneme damgasını vuran köy fırınları, şehirlerde, kazalarda yavaş yavaş kapansa da;  köyler bu köy fırınında ekmek pişirme geleneğin, ve kültürünü hala sürdürüyorlar. Hamur yoğurup, fırın önünde keşik bekleyip, odununu teknedeki hamuru köyün ortak mallarından olan köy fırınlarının önüne götürerek, önce fırını çalu, çapar ile fırını yakıp, değnegin başına bez parçası bağlayıp, Söngeyi   suya batıra batıra, fırının içindeki külleri süpürerek yalansu eşliğinde hamurları tahta sofrada yazıp, istege göre delüklü, yağlı, soğanlı, çökelekli, cevizli, haşhaşlı, ekmeleri fırına atıp, kürekle çevirerek lezzetli ekmeklere dönüştürüp sofralara lezzeti ulaştırırlar. Zahmetli olsa da bizim köylerimizin hanımları bu ekmek pişirme sanatını her daim sürdürürler.