GENEL MESAJ

21 Ekim 2022 Cuma

MELLEVCEN YİYELİM

     


Melevcen 

   Amasya Taşova yöresinde,  köylerde bahar aylarında bük diplerinde, tarla sınırlarında bolca bulunan melevcenler  yöre halkı tarafından toplanır. Fenni gübre ve ilaç kullanılmadan kendiliğinden bolca  yetişen bir bitki türüdür melevcen.  Baharın gelmesi ve toprağın yeşile bürünmesiyle otların arasından kendini gösterir melevcenler. Tadını bilen yöre halkı,  hem gezinti yapar, hem de melevcen toplarlar.  Tarlasında bahar işleri yapan köylülerin gözü bük diplerindedir. Çok lezzetlidir melevcenler, hemde vitamin deposudur, Bir çok hastalığa iyi gelir.  Melevcen  doğal lezzet sevenlerin tamda aradığı lezzet. Genelde yaylalarda ovaların bük bürük olan yerlerde bulunan ve az bulunan bu bitki Amasya Tokat yöresinde bulunur. Yöre insanları bunun ne zaman çıkacağını ve nerelerde çıkacağını bilir. Tavada örselenip üstüne yumurta kırılınca lezzetinin tadına doyum olmaz. 

    Öncelikle melevcen, Amasya yöresinde severek tüketilen çok lezzetli ağızda yerken adeta kayan bir ottur. Melevcenlerimiz bir güzel bol suda yıkanır. Ve haşlamak için kaynar suya atılır. Tenceremizin kapağı kapatılıp melevcenler yumuşayıncaya kadar haşlanır.  Soğanlar ince ince doğrayıp tavaya konur. Yağda pempeleşene kadar pişirilir, üzerine doğranmış melevcenleri  dökülür. Az bir su ilave edilir, pişmeye yakın yemeğin üzerine baharat ve  isteğe göre 2 veya 3 yumurta kırılır.  Melevcen Otu Faydaları ise kanı temizler, deri hastalıklarında kullanılır, romatizma ve böbrek rahatsızlıklarında kullanılır, insanı rahatlatıcı, sıkıntı giderici etkisi gözlemlenmiştir. Tükürüğü arttırır. Çok eski zamanlarda frengi tedavisinde kullanılırmış. Karadeniz bölgesinde pek çok yemek içerisine ekleniyor. Fakat tavada kavurması üzerine yumurta kırıp yemenin tadına varmak ayrı bir güzellik.
05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2022
CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA