GENEL MESAJ

20 Mart 2024 Çarşamba

ARPADERESİ KÖYÜNDE TOPLU İFTAR YAPLIYOR.

   

Taşova ilçemize bağlı  Arpaderesi köyünde 2016 yılında başlatılan iftar yemeği uygulaması sayesinde köy halkı birlikte iftarını yapıyor.

Gurbetteki Arpaderelilerin de katkı sunduğu iftar yemekleri için bir kaç vatandaş bir araya gelerek her gün iftar yemeği vererek bu güzel geleneği sürdürmeye çalışıyorlar. 
   Maliyetler artsa da bu güzel gelenekten vazgeçilmiyor. Bayramlarda, belirli zamanlarda ölmüşlerinin canı için Köy konağında yemekler vermeye ve Ramazan ayında bir ay boyunca iftar yemeği verilmeye çalışıyor. Kendi imkanlarını kullanan vatandaşlar, toplu şekilde köylüleriyle beraber iftar açmaktan çok mutlular. Erkekler üst katta, bayanlar ise alt katta iftarlarını açıyorlar.

MADIMAKLAR ÇIKTIMI?

      İlk Bahar yüzünü gösterirken rakımı düşük köylerde yer pancarı, madımaklar yavaş yavaş orya çıkmaya başladı. Özellikle Taşova' nın yüksekliği düşük Uluköy, Alpaslan, Andıran gibi köylerde çıkan madımakları köylü vatandaşlarımız toplamaya başladılar.
   Madımağın faydaları sayılmakla bitmez. Özellikle fenni gübresiz ve ilaçsız yetişen madımaklar yöre halkının damak tadına hitap eder. Yöresel ağız tadına hitabeden madımaklar Taşova' mızda Haziran temmuz sonuna kadar devam eder. Bir süre sonra rakımı yüksek köyler ve yaylalarda yetişen madımaklar olgunlaşır, ot biçer gibi biçilir. Temizleniz. Bıçak veya balta ile ince ince kıyılır. Az salçalı,ince soğan ve sarımsak katılarak tencereye konan madımaklar nefis lezletler ile sofralara gelir. Madımak yemeği, sarımsaklı yoğurtlu, sucuk ve pastırmalı, damak tadı ve isteğe göre çeşitli şekilde pişirilir.
   Toplayanların eline sağlık, yiyenlere afiyet olsun diyor, yöremizin zengin güzelliklerinin unutulmaması dileğiyle.

CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA