GENEL MESAJ

21 Ağustos 2023 Pazartesi

ERTUĞRUL GAZİNİN TORUNLARI, TAŞOVA' DAN ZİYARETE GELMİŞ.

   
   Yurdun her köşesinden gelen ziyaretçiler, ata diyarı Bursa ya tarihi mekanları gezmeye ziyarete akın akın geliyorlar.  
     Taşova Arpaderesi köyünden; Ankara' da ikamet eden  Hüseyin ŞİMŞEK evlatlarıyla birlikte  Bursa' daki ecdadını ziyaret etti.  Ailece Bursa Ulu Camin den sonra Osman gazi türbesini ziyaret eden  hemşerilerimiz, burada manevi havanın anlatılmayacağı yaşanması gerektiğini bel irttiler.  Türbeyi ve etrafındaki askerlerin ihtişamını görmek insana gurur veriyor dediler. Orhan Gazi, Osman Gazi  türbelerini de ziyaret eden ettikten sonra, ailece Bursa ulu camii şadırvanında dinlenme molası verildi.  Taşova' lılar tarihine, kültürüne, ecdadına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkıyor, sahip çıkarken yeni yetişen çocuklarını da yanına alarak onlara tarihini, kültürünü çocukken aşılıyorlar. 
 05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2023   
CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA

ESKİ YAYIKLAR, BODUÇLAR KALDIMI ?

   Yakın zamana kadar Taşova ve köylerinde bu görüntülere çok rastlanırdı. Günlük kullanılan eşyaların çoğu zanatkarların el işçiliği yapılırdı. Kullanılar bu ev eşyalarının çoğunluğu ağaç el işçiliği ile yapılırdı. Taşova ve köylerinde bu ağaç el işi ürünlerinin özel ustaları vardı. İlçeye pazara getirir satarlardı. Bazı dükkanlarda alır tezgahlarında bu araç gereçleri bulundururdu. Boduçlar, yayıklar, sepetler, seleler, kaşıklar, tahta beşikler ağaçlardan yapılır, sağlık açısından çok faydalı idi. 15-20 yıl öncesine kadar hemen hemen her evde görmeye alıştığımız tahta yayıklar artık hepsi geçmişte hatıralarımızda kaldı ve nostalji köşelerimizi süslüyor. Geçmişte tereyağı elde etmek için sıkça kullanılan bu ahşap yayıklar, özel seçilen yayıklık ağaçlara ait el işçiliğiyle hazırlanan tahtaların sızdırmayacak şekilde belli bir açıyla bir araya getirilmesiyle yapılırdı. Yayığın beli ince saç kemerlerle hassasça çevrilirdi. Elektriğin yaylalara köylere kırsal bölgelere kadar ulaştırılması, elektrikli yayıkların yaygınlaşmasıyla ağaç yayıklara olan talep gittikçe azaldı, hatta yok olma noktasına geldi. Eldeki yayıklar, külekler, gerdeller eskiyince maalesef bunları yeniden yaptıracağımız zanaatkarda yok oldu. Bu mesleği yapacak çıraklarda yok.   
   Özellikle yaylalarda çok kullanılan bu yayıklar, çoğumuzun en önemli ihtiyacı idi. Yayık yaymakta mahater isterdi. önüne gelen yayığın dipşeğini eline alıp yayık yayamazdı. Beceriksizlerin elinde dökülürdü yerlere yoğurtlar. Ebelerimizin dizinin dibinde öğrenirdi o zaman ki nesil yayık yaymayı. Ekin biçmeye giderken doldururduk soğuk suları boduçlara, boduçların ağzına söğüt dallarıyla kapatırtık. Yoktu öyle plastik bidonlar,  elektrikli yayıklar  köşlerde oturmazdı o zaman. Şimdiki gibi modern ev eşyaları yoktu.

05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2023
CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA

BARAKLI ŞELALESİNDE SULAR AZALDI.

     

Baraklı köyü sınırları içerisinde (Yukarı Baraklı) yer alan Baraklı Şelalesi, 35 metre yükseklikten akış sağlıyor. İlçe merkezine yaklaşık 26 km köy merkezine 7 km uzaklıkta olan şelale tamamen doğal, bir yapıya sahiptir.  Köye kadar asfalt olan yollar iyi denecek durumda ve köyden sonra toprak yollarla inişli çıkışlı 3 km gidiyorsunuz. Önünüze dere geliyor, çok temiz suyu var. dereyi geçip karşı yamaya doğru tırmanıyorsunuz. Yol çok iyi olmasa da altı yüksek araçlar çok rahat çıkıyor. dereye indikten sonra 3 km daha tırmanınca yolun sağında gizli bir alana saklanmış şelaleyi çok dikkat etmezseniz görmeden geçebilirsiniz. Patika yan yol var, insan yürüyüş yolu, Şelale çevresinin mesirelik alan olduğunu belirtmek gerekiyor ve hafta sonu özellikle bu alan yerli halk tarafından çok daha fazla tercih ediliyor. Yeşilin farklı tonları ve bol oksijen ile bir araya gelmek isteyenlerin ilk adresi diyebiliriz.   
    Şelalenin hemen yanlarında küçükküçük mağarralar,  kireç taşlarının şekilden şekile bürünmüş,  görüntüsü insanı büyülüyor. Farklı bir gizli cennet Baraklı şelalesi ama, yolların bozuk olduğundan yöre halkının piknik yapma imkanı bulunmuyor.