GENEL MESAJ

28 Kasım 2023 Salı

BU DÜNYADAN BİR NEŞET ERTAŞ GEÇTİ.

Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş

1939 yılında Kırşehir ilinin Çiçekdağı ilçesinde dünyaya gelen Neşet Ertaş'ın babası da ünlü uzan Muharrem Ertaş'tı. Çocukluğu 2. dünya savaşı zamanı ve sonrasına denk gelen yıllardı ve yoksulluk içinde geçti. Neşet'in çocukluğunun ilk 8 yılı Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Kırıkkale, Kayseri, Yozgat ve köylerini gezerek geçirdiler.

Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş

Buralarda iş kovalıyorlardı. İş kovalamaktan kasıt düğün çalgıcılığından amelelik, ırgatlığa kadar her işti. 5-6 yaşlarındayken aile geleneğinin de etkisiyle saz ve keman çalmaya başladı. Babasının çaldığı düğünlerde köçeklik yapıyordu.

NEŞET ERTAŞ' IN TÜRKÜLERİ YAŞANMIŞ OLAYLARA DAYANIR.


Niğde İli Bor İlçesinde bir sanatçı arkadaşımız vardı. Hasan sözümüz sohbetimiz arasında konu Neşet Ertaş' a geldi. Türkülerinden sazından bahsederken yörede yaşanmış bir olaya istinaden yakılmış bir türkünün hikayesini dinledik.
Neşet ERTAŞ ağam Niğde Bor' un bir köyünde düğüne gitmiş, düğün çalarken şöyle endamlı, güzel mi güzel bir gelin, Neşet ağama yanmış, sevdalanmış, düğün devam ederken, Gelin bunu bir sakin bir yerde yakalar, dur bir konuşalım der, buyur der Neşet Ertaş. Gelin güzel mi güzel, gözlerine bakınca insanın başını döndürürmüş. Beni al götür, ben seni çok sevdim der. Neşet Ertaş derki olur mu, ben düğüne geldim, beni öldürürler, git yuvana demiş. Gelin söz dinler mi sevdiği adamı eline geçirmiş. Ya beni alır götürürsün yada bağırırım demiş. Neşet Ertaş bakmış gelin vaz geçecek gibi değil, bu düğün bitsin, aha şu karşı köyde düğün çalacağım. Düğün bitsin, sazı kesilince aşağı ana yolda buluşalım, götürüyüm der. Gelin ikna olur. Neşet düğün çaldığı köydeki düğünü bitirir. Cihazlarını toplar karşı köydeki düğüne gider. Ankara' ya dönerken bu köyün altından geçecektir. Karşı köydeki düğün için cihazlarını kurar, yanık yanık türkülerini söyler. Düğündeki herkesi mest eder. bekleyen gelinde hem türküleri dinler hem de içi cayır cayır yanar. Düğün biter, sazın sesi kesilir. Tamam der gelin, düğün bitti. Bohçasını kıyafetleri alır iner şosenin (Ana yolun) kenarına, bekler Neşet ERTAŞ gelecek. Ne gelen var ne giden, bekler bekler umudu tükenir. Gelin evine döner. Neşet Ertaş o köy tarafından değil de Bor tarafından dolanarak Adana yoluna çıkmış yoluna devam etmiştir. Neşet ERTAŞ' a göre içi gitse de, sevse de başkasının eşine yan gözle bakamaz. Neşet Ertaş genelde türkülerini yaşanmış olaylara istinaden yazmış, söylemiştir. Bu olay üzerine, eline sazını almış başlamış söylemeye;
Bir güzel Gördüm,
05amasyam05 Haber Aktüel Mağazin Kültür.