GENEL MESAJ

6 Aralık 2012 Perşembe

HAYELLERİ SÜSLEYEN ARPADERESİ.

                        
                  Bu havası hoş köyün dört tarafında,bahçe ve bostanlar içinde sular akar. Bu bahçelerde bülbüllerin ötüşü, insan ruhuna sefa verir. Meyveleri lezzetli ve lâtif olup, her tarafa hediye olarak gönderilir. Her bağında birer gönül köşkü, içinde çeşitli meyveler, sebzeler ve çeşitli yiyecekler bulunur. Halkı zevk ehlidir. Gariplerle dostturlar; kin tutmaz, hile bilmez, deryadil, haluk, selim ve halim insanlardır. Herkese iyi zanda bulunurlar. İyi geçinirler, hayırlı yapılar yaptırmaya hevesleri çoktur. Camii, pınar, yunnak, eski kerpiç evleri ile yeni betonarma binalarının ahengi o kadar güzel ve metin olur ki, buraları gezenler hayran olurlar. Köyümüz yeşillik ve çok bereketli bir yer olup dünya yüzünde eşi yok gibidir. Yılın her zamanında halkının nimetleri boldur.
ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA

 
CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA

ARPADERESİNDE KIŞLIK ODUN HAZIRLIĞI.


                          
              Kara kış bastırmadan yayladan odun için kesenek alan Arpadereliler kışlık odunlarını hazırlıyorlar. Uzaklardan odun temin edemeyen Arpadereliler ise bağında, bahçesindeki kuruyan ağaçlarını keserek odun ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Eskiden kışın ocaklıklarımız vardı.  Arpadereliler koca kütüğü ocaklığa atardı, sabaha kadar yanardı. Sobalara göre sobalık odun kesip kuzine sobasının gözüne hosdil atarak sabah ıhlamur çayının yanısıra  hamursuz ekmekle yerdi. Şimdi kış bu derdini bilmez, yiyecek ekmeğini hazırlamadan önce sobana odunu hazırlayacaksın. Arpaderelilerde zamana göre ayak uyduruyorlar.
 
ARPADERESİ HABER-2012
ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA

ARPADERESİNDE GÖÇMEN KUŞLAR UÇUYOR.


       
Arpaderesindeki yazın köyde kışın ise şehirdeki evlatlarının yanında ikamet eden Büyüklerimiz ise yavaş yavaş köyü terkederek büyükşehirlere gidiyorlar. Kışlık aşlık, burgul, soğan, kurufasulye, turşu, gibi kışlık bakliyatlarını çuvallara paket yapan Arpadereliler özel araçları olanlar, araçlarla, araçları olmayanlar otobüslerle şehirlere gittiler. Kışı sıcacık evlat ocaklarında, sevgi ve saygının yoğun olduğu torunlarının yanında geçiriyorlar. Ana ve babaya değer veren Arpadereliler büyüklerine gerekli özeni gösterip, anaya babaya üf bile demiyor, onların sayesinde cennet kazanmaya çalışıyorlar.
ARPADERESİ HABER - 2012

 ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA

ARPADERESİNDE EKİNLER EKİLİYOR.

              Arpaderesinde havaların soğuması ile birlikte topraklarında yumuşaması ile ekin ekilmeye başladı. Kar kış gelmeden fırsat bulan Arpadereliler sabanını traktörünün arkasına takan, ekin ekip tırmıkla  toprağı düzelterek erkenden tohumla toprağı buluşturmaya çalışıyor.