GENEL MESAJ

15 Ekim 2021 Cuma

SIKTAÇ YAPIMI USTALIĞI

   

      Köylerde pekmez yapmak için ilkel ama bir o kadarda kullanışlı bir alettir Sıktaç. SIKTAÇ nedir. Adı üstünde kazanlarda kaynamış meyveleri çuvallara doldurularak tekne halindeki sıktaca konulur. Üstten bir uzun ağaçtan yapılmış, elle tutup meyve dolu çuvalı sıkıştırmaya yarayan bir alettir sıktaç. Kaynamış Meyyelerin suyu sıkıldıkdan sonra süzgeçden geçirilerek geniş bakır leğenlerde kaynatılmaya bırakılır. Ağır agır kaynatılır ki pekmez taşmasın. Yine bir ağaç sopa ile karıştırılır, pekmez dibine sarmasın. Her türlü meyveden yapılır pekmez. 
     Elma, armut, üzüm, kaysı, dut gibi çeşitli meyvelerden yapılır pekmezler vardır. Birde bizim yöremizde şeker pancarından da yapılır pekmez. Sıktaç yapımını gerçekleştiren Muammer KILIÇ ustamıza bu el işi aletin yapımını devam ettirdiği için çok teşekkür ediyoruz.
05amasyam05 Haber 2021

CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA

ELMA PEKMEZİ

   
    

     
Amasya denince akla elma gelir elma deyince de hem elmayı yemek hemde fazla olan elmaları da pekmez yaparak değerlendirme gelir. Köyümüzde ve yöremizde bolca  bulunan elma, armut, şeker pancarı ve üzümlerden pekmez yapılır. Bu meyvelerin tatlı olması ve aromasının çok farklı olmasından yapılan pekmezlerde de çok güzel tatlar elde edilir. Şimdi hala bu gelenegi ve bu lezzetleri yapmak için bu zorluklara katlanılıyor. Köylülerimiz ve yöre halkı tarafından Pekmezler yapılıyor. 
05amasyam Haber 2021