GENEL MESAJ

10 Mayıs 2024 Cuma

ÜZÜM BAĞLARI ŞENLENDİ.

  Üzüm bağları şenlendi.  Taşova yöresi her üründe olduğu gibi üzüm yetiştirmekte de oldukça lezzetli üzümler yetiştiriyor. 
   Taşova ve Erbaa yöresinde yetişen üzümlerin tadı ve aroması çok güzeldir. Şeker tadında, bal tadında üzümler vardır. Tadından dolayı arıların en çok sevdiği ve uğrak yerleri üzüm bağlarıdır. Sarı, kızıl, siyah, ve rengarenk üzümler yöremizin göz bebeği meyveleridir.
     Yöremizde üzüm çeşitleri Baraklı köyünde Abalıca, Kızgüldüren Köyünde Kızgüldüren Sarısı, Kazova, Alpaslan ve Uluköy, Arpaderesi köyünde karga yüreği (siyah üzüm), çavuş üzümü, Amasya akı, abalı hoca, razakı, kızıl üzüm  gibi üzüm çeşitleri yetişmekte ve ürün üretilmektedir. 

ŞİMDİ YAPRAK ZAMANI

         
   Her dönem talep gören, Tokat yaprağı olarak ün yapmış lezzeti ön plandadır. Tevek yaprağı aslında Erbaa ovası ve Taşova bölgesinde en kalitelisi yetişir. Ekşi tadıyla, sapsarı rengiyle, ince damarlı, yaprakların memleketi tabi ki Taşova köyleri ve Erbaa köyleridir.
Taşova' nın Kızgüldüren, Güvendik (Ferizdağ) Baraklı, Belevi, Uluköy, Alpaslan, ve çeşitli köylerinde eşsiz lezzet sunmaktadır. Bu bölgenin yaprak üretimi daha planlı ve profösyonel olarak üretilmektedir. Yaprak sarı ve ekşimsi bir tadı vardır. Devlet destekli Baraklı bölgesinde dikilen üzüm bağları cinsi ve kalitesi bakımından yöremizin zenginliğidir. Yöremizde üzüm çeşitleri Baraklı köyünde Abalıca, Kızgüldüren Köyünde Kızgüldüren Sarısı, Kazova, Alpaslan ve Uluköy, Arpaderesi köyünde karga yüreği (siyah üzüm), çavuş üzümü, Amasya akı, abalı hoca, razakı, kızıl üzüm  gibi üzüm çeşitleri yetişmekte ve ürün üretilmektedir. Taşova ve köylerinde yapraklar 5 kiloluk bidonlara basılarak kışlık yiyecek ihtiyaçlarını karşılar, diğer şehirlerdeki ihtiyacı olanlara ulaştırılır.
Bu sene Erbaa' da Fabrikasyon paketleme ve salamura işlemi yapılmakta ve ülke geneline satışı yapılmaktadır. Taşova İlçe pazarında turfanda  2024 yılı haşlanmış basıma hazır yaprak fiyatları 75-100 TL arası satılmaktadır.