GENEL MESAJ

30 Kasım 2022 Çarşamba

TAŞOVALI Salih KORKMAZ' a TEŞEKKÜR PLAKETİ VERİLDİ.

       

 Haber: Ahmet Şimşek

Bilecik Belediyesi ve Kent Konseyi tarafından Aslen Arpaderesi köyünden Şair Salih Korkmaz’a 30 Kasım 2022 Çarşamba günü  Teşekkür plaketi verildi. Düzenlenen etkinlikte; merhum Salih Korkmaz adına plaket verilmek üzere Korkmaz’ın eşi Yıldız hanım ve oğlu Hakan Korkmaz  sahneye davet edildi.

Bilecik Kent Konseyi ve Bilecik Belediyesinin düzenlediği “Kentlere Değer Katanlar Buluşması” etkinliği Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Bilecik Kent Konseyi Başkanı Seyfi Özgen tarafından  merhum Şair Salih Korkmaz’a Kent’e vermiş olduğu katkılardan dolayı Teşekkür Plaketi Verildi. Plaket, Salih Korkmaz’ın adına Eşi Yıldız Korkmaz ve Oğlu Hakan Korkmaz’a takdim edildi.

Korkmaz’ın 42 eseri Radyo ve TV’lerde seslendirilmiş olup, 600 güftesi bestelenip Taş plak ve kasetlere okundu. Cumhuriyet tarihinin meşhur sanatçılarına eserler kazandırdı. Salih beyin  oğlu Hakan Korkmaz; “Bilecik ilinin değerli Şairi  merhum Salih Korkmaz’ı unutmayarak bu değerli etkinliği düzenleyen Bilecik Kent Konseyi ve Bilecik Belediyesine teşekkürlerimizi sunarız. Ayrıca etkinliğe katılan tüm hemşerilerimize teşekkür ederiz.“ dedi.

05amasyam-05 Kültür, Haber, Magazin 2022

 05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2022

EL EMEĞİ ÇEYİZLER UNUTULUYOR MU?

     

   Bir dönem çeyiz denilince akla hayelleri süsleyen evlilikler gelirdi.  Kız kundağa düştümü, çeyiz sandığa düşer denilirdi. Şimdi çeyizlerin resimleri kaldı.  Bir döneme damgasını vuran çeyiz işleme yarışı vardı. Yaz döneminden tarlayla, bağçeyle, ahırdaki hayvanlara koşmasından geriye kalan zamanlarda hemen işlemenin başına oturulurdu. Kış mevsimi gelince gaz lambalarının başına oturulurdu. Evleri yakın olan kafa dengi hanım kızların bir araya gelerek yarış halinde yaptıkları çeyizler çok değerli ve önemliydi. Yatak örtüsü takımı, yastık takımı, kuş desenli, bisiklete binmiş çocuk desenli elbise örteği, Kaneviçelere işlenmiş, seccadeler, kırlentler, çeyiz sandıklarını süslerdi.  Düğün günün ertesinde çeyiz serilecek diye, erkek tarafına el öpmeye gidilirken el emeği göz nuru çeyizlerden bir demet hediyelikler yapılıp ayrı bir köşede sergilenirdi. Hele Biz Cember deriz, Yazma kenarları iğne oyası, mekik oyası, pullu pullu oyalar, köye gelen çerçicilerden alınan rengarenk boncuklardan aralara serpiştirilen oyalar genç kızların hayellerini, kattıkları güzel çeyizlerdi.