GENEL MESAJ

9 Mart 2024 Cumartesi

TAŞOVA' LI CUMHURİYET DÖNEMİNDE YETİŞEN ŞAHSİYETLER

TAŞOVA' LI CUMHURİYET DÖNEMİNDE YETİŞEN ŞAHSİYETLER
Alpaslanlı Şahap TUNCER
1997 yılında Türk ordusunda general rütbesine yükselmiştir.
Cevdet AYKAN
Esençaylı olup, Nihat Erim hükümeti döneminde Sağlık Bakanlığı ve Köy İşleri Bakanlığı yapmıştır.
Süleyman Bursalı 
Arif MEŞHUR
1946 yılında Taşova'nın Alpaslan Kasabası'nda doğdu. Lise mezunu olup, 2 çocuk sahibidir. 1968 yılında TRT'nin açtığı Türk Halk Müziği sınavını kazanarak Radyo sanatçısı oldu. Arif Meşhur, TRT'deki eğitimini tamamladıktan sonra 1973 yılında ilk solo türküsünü okudu. Okuduğu türküler" Sivas Ellerinde Sazım Çalınır, Dostum Dostum, Ötme Bülbül, Her Seher, Her Sabah Cümbüşe Gelir, Hem Okudum Hem Yazdım, Yandı ha Yandı "dır.Arif Meşhur 2008 de vefat etti
Salih KORKMAZ
1941 yılında Taşova İlçesi’nin Arpaderesi Köyü'nde doğdu. Osmanlının beşiği Bilecik'te 30 yıldır devlet memurluğu yapmaktadır.Türk Sanat Müziği söz yazarıdır. Pek çok şiiri ünlü besteciler tarafından bestelenmiştir. "Kadere Bak" adlı şarkısı Hürriyet gazetesi tarafından düzenlenen "Şarkı Yarışmasında" birincilik ödülünü almıştır. Bestelenen diğer ünlü şiirleri "Ağlamışım Gülmüşüm, Mutluluk Bulamadım ve Aşığım Sana Türkiye ve Bitmeyen Çile'dir. Şiirlerini Anılarla Başbaşa ve Vatan Türküsü adlı kitaplarda toplamıştır. vefat etmiştir
Ali Rıza GÜNAYDIN
Taşova Matbaasında 27 mart 1971 yılında “Taşova Gazetesi”ni çıkararak 76 yıllık ömrünün 46 yılını matbaa ve gazetecilik ile sürdüren duayen gazeteci Ali Rıza Günaydın Ali Rıza Günaydın, lise 2’den terk idi ve bu yüzden hiçbir zaman Sarı Basın Kartı sahibi olmadı. Bunun için kendisini teşvik edenlere hiçbir zaman kulak da asmadı. Çünkü bir sarı basın kartı olup olmamasını hiçbir şekilde önemsemiyordu. Ali Rıza Günaydın her zaman dervişmeşrep bir hayat yaşadı; dünya malına ve unvanlarına hiç itibar etmedi. Matbaa bir iş yeri olmasına rağmen bir lokal gibiydi. Burada kültür ve siyaset konuşmaları, tartışmaları yapılırdı. Burada Mehmet Âkif’in Safahat’ından gençlere sayfalarca okur, abone olarak veya bayiden alarak Matbaada bulundurduğu on küsur gazete ve dergi gelen gidenlerce okunurdu. Tek derdi vatandı, Ülküsü uğruna hayatını adadı. Ozan Arif ve o çizgide olan tüm değerler ile irtibatlıydı. 28 Kasım 2017 günü hayata gözlerini yumdu.
Zafer Uysal
1976 Taşova doğumlu Taşova spor'da 1990 yılında futbol hayatına başladı. Türkiye liglerinde Süper Lig, Bank Asya 1. Lig, ikinci lig ve üçüncü liglerde 15 ayrı takımda görev yaptı. Futbolun Evliya Çelebisi unvanını alan Zafer Uysal Kırklareli, Hatay, Elazığ, Yozgat, Ankaragücü, Göztepe, Bursa, Kayseri, DiyarBakır, Vestel Manisa, Karabük, Uşak, K.Karabükspor, Karşıyaka'da oynadı.
Cemalettin Cem Ertürk ( yönetmen ) 1947 Taşova doğumlu. Türkiye Gazetesi yazı işleri müdürlüğü yaptı. İFPAŞ kurucuları arasında yer aldı. TGRT'nin ilk sinema filmi olan Kurdoğlu Serisi'nin yönetmenliğini üstlendi. Ayrıca haber programı Özel Hat ve yarışma programı Boş Yok ile Paşalı, Güneşe Doğru filmlerinin yanı sıra Komşular, Kafadarlar, Kara Şahin dizilerine de yapımcı ve yönetmen olarak imza attı. Ertürk, Özgür Özdemir'in başkanlığı döneminde TGRT için Taşova'da Hüzün Çiçeği dizisini çekti. Erol Taş, Eşref Kolçak, Atilla Ergün, Murat İlker gibi bir çok isimde dizide rol aldı. Taşova ve köylerimizin tanıtımıda bu sayede yapılmıştı..
Vehbi Meşhur
Taşova Alpaslan Kasabası doğumlu eski milletvekili ve imam chp den 3 dönem üstüste 14. Dönem (12.10.1969) 16. Dönem (05.06.1977) 3 millet vekili seçilmiştir.
Türk siyasetçi İlkokul mezunudur. Çiftçilik ve Tüccarlık, Amasya il Genel Meclis Üyeliği, TBMM 3., 4. ve 5. Dönem Amasya Milletvekilliği ile 3. Dönem Millet Meclisi Başkanlık Divanı Kâtip Üyeliği yapmıştır. Evli ve sekiz çocuk babasıdır.
Doğum tarihi:1930
Ölüm tarihi:1 Aralık 2012 (82 yaşında)
Ahmet GÜNAYDIN
   
Ahmet Günaydın, 1958 yılında Amasya İli Taşova ilçesinde doğdu. 1971’de gazeteciliğe başladı. Ağabeyim 1971’de gazeteyi kurduktan sonra o gündür bu gündür gazetecilik yaptım hâlâ da yapıyor. Bu gazete 1971’de çıktığı zaman 13 yaşındaydı, gazete ilk çıktığından beri işin mutfağından gelen birisiydi. Daha sonra İstanbul Matbaa Meslek Lisesi’nde eğitim gördü, ağabey mesleği ile bu günlere gazeteci olarak geldi. Halen hem haber, hem siyasi, hem de toplumda örnek kişiliği ile Taşova' nın nabzını tutuyor.
SAMİ ASLAN
1961 Yılında Taşova Karsavul köyünde doğdu.1984 yılında şiir yazmaya başladı. Küskün Çiçek, Ağlıyor Gözlerim ve Zormu,  Arayıpta Bir Hatır Sormak  isimli üç Kitabı yayınlandı.
Sami ASLAN’nın Bu şiir kitaplarından bir çok şiiri türkü olarak bestelenmiş ve bu gün bir çok radyo ve televizyonda okunmaktadır. Bu türkülerden bazıları ; Dost Bulamadım, Sorma Tabip Sorma, Ağlıyor Gözlerim,Ç ok Özledim Anam, Ne Çok İsterdim, Benim Sevdiğim ,Çeşme, Çıkmayasın Yarına, Gel Hediye Hediye, Amasya Yaylaları, Şu Amasya Ovasında keklikler öter ve dillerden düşmeyen , Amasyanın Taşları .
Sami Aslan'ın Amasya'nın Taşları türküsü ise bugün bir çok sanatçı tarafından yorumlandı ve en çok tanınan Amasya türküleri arasında yerini aldı.
Kasım Alper ÖZDEMİR 
26.10.1984 Amasya Taşova doğumlu olan Özdemir'in ilk şiir kitabı Gözlerin düşer aklıma 2003 yılında, Yıkık Hayaller 2004, Yenilmez Ölüme Sevdamız 2005 ve 2007 de 2 ve 3.baskı Mavidir Aşkın Adı 2008 yılında çıktı. İlk şiir albümü Dudaklarında Şarkı olmak 2008 yaz ayında piyasaya çıktı. 3.kitabına önsözü İbrahim Sadri yazdı.
Amasya Radyo Elma ve Tokat Erbaa Radyosunda başladığı radyo programcılığına İstanbul'da devam etti. Turkuaz Radyo-Bizim Radyo-Medya Fm ve Meltem Radyoda şiir programlarına imza attı. Bir çok ödül ve plaketin sahibi olup şiir yarışmalarında juri üyesi olarak yer alan genç şair ATV,KanalTürk,KanalA,TRT,TGRT,TV5,TV8 gibi bir çok tv kanalındada şiirleri okudu.
Star Gazetesinda çalıştıktan sonra Halen Anayurt Gazetesinde köşe yazarlığına devam etmekte.
Profesyonal anlamda sunuculukta yapan Özdemir Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde sunduğu konserler ve şiir dinletileriyle adından söz ettirdi.
Müzeyyen KESKİN 
1960’da Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Esençay Köyünde doğdu. Atalarımdan bir kısmı Amasya’ya bağlı olan Şebinkarahisar ve Ordu yakınlarından kalkıp Taşova’nın Esençay Beldesine gelmişler. Esençay’da 4 yıl okudum. Ortaokulu ve liseyi Ankara’da okudum. A.Ö.F. Ev İdaresi Bölümünden mezun oldum. 1978 yılında TÜGSAŞ Genel Müdürlüğü’nde çalışma hayatına başladım. Kurum özelleşince SÜMER HOLDİNG A.Ş Genel Müdürlüğü’ne geçtim. Halen Müdür Yardımcısı olarak göreve devam ediyorum. Altı kardeşiz. Bazı sosyal ve sanatsal görevlerim nedeniyle evlenmeye fırsatım olmadı. Ayrıca evlilikteki ilk şartımın Amasya Sevdası olması, beni sanata olan tutkumla kabul edecek bir insanın bugüne kadar karşıma çıkmamış olması da belki bunda etkili oldu.

YAYIMLANAN ŞİİR KİTAPLARI
1-“ YARINA KALSIN” 1993 Ajans Türk Matbaasında
2- “ KIZIL AKŞAMALARIN SEVDASINDA” 1997 Ajans Türk Matbaasında
3-“KAÇAMAK GÖZYAŞLARIM” 2005 Plaka Matbaası tarafından basılmıştır.
4- ‘’AMASYA SEVDASI Tanıtım Turizm Kültür Sanat Eseri’’ Proje çalışması devam ediyor
5- ’’ ŞİMAL YILDIZI OL GÜL ŞEN AMASYA’’ 2022 DE MOTİF MATBAACILIK
6- "ÖKSÜZ BIRAKIP GİTTİNİZ" CENEVRE YAYİNEVİ