GENEL MESAJ

2 Eylül 2023 Cumartesi

NEZİR GÜVEN VEFAAT ETTİ.

 

Haber: Ahmet Şimşek
   
İlçemize bağlıArpaderesi köyünden  Nezir GÜVEN (55) , 02.09.2023 Cumartesi  günü hayatını kaybetti.

    İlker ve Gülhan' ın babaları, İmdat ve Ayhan' ın kardeşi, merhum Halil Güven' in oğlu Nezir GÜVEN' in  cenazesi 03.09.2023 Pazar günü Arpaderesi köyü camiinde öğle namazından sonra, kılınacak cenaze namazının ardından Arpaderesi köyü  kabristanlığında toprağa verilecek.

   Merhuma Cenab-ı Allah’tan rahmet, kederli ailesi ve yakınlarına baş sağlığı dileriz.

05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2023 

CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA

ARPADERESİ KÖYÜNDE SU DEPOSU İNŞAATI BAŞLADI.

   

     Haber: Ahmet Şimşek

      Bir süredir içme suyu sıkıntısı çekilen ilçemize bağlı Arpaderesi köyü içme su deposu inşaatına temel atılarak başlandı.

    Köy muhtarı Mehmet Üstün’ün öncülüğünde köylülerle istişare yapan muhtarlık,  50 tonluk mevcut deponun  yetersiz gelmekte olduğu kaanatine varıldı. İstişare sonucu yeni bir içme su deposu daha yapılmasına karar verildi.

       Arpaderesi köylülerinin desteğiyle yapılması planlanan su deposunun 25 Ağustos 2023 tarihinde inşaat temeli atıldı. ”Hayır için çeşme yaptırılır, yol yaptırılır, aktığı sürece sevap çeşmeleri aksın diye derlerdi” eskiler. Arpaderesi köylüleri bir araya gelerek depo yapımını üslendiler.

    İlçemiz köylerine büyük şehirlerden gelip yerleşenler her geçen gün çoğalıyor. Büyük şehirlerin Ev kirası, karmaşası ve geçim zorluğu nedeniyle köylerine akın akın gelen vatandaşlar, ikamet etmek için mesken yaptırıyorlar. Köylerin nüfusu çoğaldıkça ihtiyaçları da çoğalıyor. En büyük sorun içme suyu yetersiz gelmesi. İşe içme suyundan başlayan Arpadereliler, köyün üst kısmı Tekke bölgesine 200 tonluk su deposu inşaatı başlattılar.
05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2023

CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA

GÖÖ DERE GİZLİ CENNET

     Amasya Samsun il sınırında bulunan Gödere gizli saklı kalmış bakir güzel bir mesire alanı. Yeşilin her tonu, kuş cıvıltıları, şelale eşliğinde küçük bir cennet.
     Taşova sınırları içerisinde bulunan Gökpınar (Orusu) köyü 5 km aşağıda ırmak   yatağı bölgesinde gizli bir cennet var. Gök Dere (Gödere)  sıcak havaların bunaltması sonucunda  bölge halkını serin ve su kıyısında piknik yapabilecekleri yerleri araştırmaya başladılar.  
    Daha önce su değirmeni olan bölgede . Hızlı bir şekilde yukarıdan aşağı tahta veya sac borularla yüksekten akan sular değirmeni döndürürdü. Dönen su değirmenindeki koca koca yuvarlak taşlar ile buğday mısır öğütülür un haline getirilirdi. Çoğu köylerde olduğu gibi teknolojinin gelişmesi ve emeğin zor olması nedeniyle değirmenler yıkılmaya terkedilmeye başlandı. Bu köydeki değirmenin yıkılması ve kullanılmaması neticesinde şimdi o kayalardan dökülen su şelale görüntüsü veriyor. Irmak yatağının serinliği, çevrenin yeşil ormanın içesisin de olması, güzelde bir görüntü oluşturuyor.  Bölge ormanlık alan içersinde yeşilin her tonu, kuş cıvıltıları, Irmak yatağı serinliği, şelalenin görüntüsü ve su sesi Gö dere Irmağına 
    Taşova halkı gizli bu bölgeyi keşif yapmış, imkanları çerçevesinde su kenarına gelip piknik yapıyorlar. Bamyelerini toplayan köylüler, dizmek için hem piknik yapıyor, serin su kenarında bamyelerini diziyor. Semaverini alan Taşova' lılar ve köylerde yaşayan yöre halkı kimsenin bilmediği bu piknik lik alan ve küçük şelale eşliğinde sessiz sadesız huzur buluyorlar. Taşova ilçesi araştırıldığında her köşesi bir başka cennet, bir başka güzel. 
05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2023