GENEL MESAJ

10 Aralık 2023 Pazar

YILIN SON ÜRÜNÜ ŞEKER PANCARI HASADI

   Taşova yöresinde bolca yetişen ancak kota nedeniyle ve özel sektörün  bu işe el atması neticesinde üretim gittikçe azaldı. Alışkanlık haline gelen yörede ekonomik getirisi az olsa da üretimden bir türlü vaz geçilmiyor. 
Şeker pancarı sonbahar aylarında hasada hazır hale gelir. Ülkemizde genel olarak karasal iklimin hakim olduğu alanlarda ekimi yapılan şeker pancarları eylül ve ekim ayının sonlarına doğru hasat edilir. Ancak fabrikaların alımlarının gecikmesi günlük kotalar nedeniyle Aralık ayına da sarkabiliyor. Bu durum şeker pancarının ekildiği tarih aralığına göre değişmekle birlikte yağış ve sıcaklığa bağlı olarak da sapmalar gösterebilir. Bu sapma aralığı 170 ile 200 gün arasında olgunlaşan pancarların bir ay gibi bir farkla yine sonbaharda toplandığını gösterir. Toplama esnasında az zayiatın olması ve istenen verimliliğe sahip pancarların üretilmesi için hasat zamanında da toprağın tavlı bir yapıda olmasına dikkat edilir. Bu sayede şeker oranı yüksek ürünler kolay bir şekilde tarladan fabrikalara gönderilebilir.  
    Bereketli bir tarım yılını da geride bırakmanın yorgunluğu ile bir yılı daha geride bıraktık. Ekonomik koşulların daha iyiye gitmesi dileğiyle tarlada Şeker pancarı üreten çiftçilerimize kolay gelsin diyoruz.
05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2023









CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA