GENEL MESAJ

23 Eylül 2023 Cumartesi

SAHİ DEĞERMİYDİ?

HAYAT NEYDI SAHİ, 
ONCA ÇABAYA EMEĞE DEGER MIYDİ. 
BİZİ GÖRMEZDEN GELENLERE, 
VERDİĞİMİZ ONCA ÇABA ...
 OYSA ÇOK ŞEY İSTEMEMİŞTİK 
BIRAZ SEVGI,BİRAZ DA MUTLULUK.... 
BIRAZ TEBESSUM,GÜLERYÜZ ,
 NEDEN ESIRGENDI KI BİZDEN. 
SADECE SEVİLMEK, 
MUTLU OLMAK İSTEMİŞTİK OYSA...

Gönül Bahçem/ AĞLAYAN GÖZLER.

CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA

MAKARNA, CİMCAAŞI (CİMCİK AŞI) KESİP KURUTMA ZAMANI

     
      
       Haber: Ahmet ŞİMŞEK / Taşova yöresinde özellikle Ağustos, Eylül ayının girmesiyle hummalı bir kış hazırlıkları başlar. Kış hazırlıklarının en belli başlı gıda hazırlıklarının başında, aş kesme, cimcik aşı, makarna, erişte keserler. Kışın soğuk günlerinde, kesilen bu aştan sarımsaklı, yoğurtlu, salçalı çeşit çeşit kesilen aşlardan yemekler yapılır.    Sarımsaklı, yoğurtlu cimçası çorbasının kış mevsiminde ne kadar önemli olduğunu bu yörenin insanı bilir. 
      Tarhana, kuş kuşburnu pekmezleri,  konserveler, salçalar, sebze kurutulması bol bol yapılır.  Uzun kış mevsiminde ev hanımları ne pişireceklerini şaşırırlar. Onun için bizim yörenin becerikli hanımları beyleri ile birbirine yardım ederek, çoğunlukla komşu hanımları imece usulü ile yardımlaşarak  bu zor hamur işini yaparlar. Yaparlar ve lezzetinde doyum olmaz. Tadı bir başkadır Taşova yöresinin hamur işlerinin, aş kesmenin, lezzetini bu yörenin insanları iyi bilir. Tarha çorbası ve aş yemekleri insana güç veriri, bağışıklığı güçlendirir. Taşova ve köylerindeki bayanlar  Gözlemeler, bazlamalar, hamur işleri, bizim vazgeçilmezlerimiz. Gözlemeler naylon poşetlere konur, dondurucuya atılır, çıkarıp ısıtıp ısıtıp yeni pişmiş sıcaklıkta sofralara konur, afiyetlice yenir.
     Cefakarlık bizim yörenin bayanlarının en iyi yaptığı şeydir. Doğuştan becerikli yoktan var eder, saçını süpürge eder, çoluğunun çocuğunun, evinin erinin, boğazından hasta olduğunda şifa niyetiyle geçsin ister.   Etrafındakilere saçını süpürge ettiği evi ocağı, aile içindeki annesi, kardeşleri, kalabalık aile bireyleri besleyen hanımefendiler bir parça sevgi ve değer görmek isterler. Tabi gönlü güzel bayanlarımız  isteklerine kavuşur mu? bilinmez ama, eli öpülesi bayanlarımız bu güzel kültürümüzü nesilden nesillere ulaştırdıkları kesindir.  
05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2023