GENEL MESAJ

5 Şubat 2023 Pazar

TARİHİN İÇİNDE GEZER GİBİ GEZERSİN AMASYAYI


     Haber Ahmet ŞİMŞEK
   Bir Şubat sabahı geldim  Amasya' ya. İnsanı kendine çeken bir şey vardı. Bizzat tarihin içinde yaşarmış gibi dolaşırsın Amasya' yı.  1300, 1400, 1500, 1600, 1700, 1800 lü, 1900 lü yıllara uzanmışsın, ruhundaki Bozkurt' u ortaya çıkarmışçasına özgürlüğe, barışa, sevdaya, kısaca  güzel olan güzel duygulara uyanırsın Amasya' da. Amasya şiir yazdırır, Şirin gibi Ferhat' a kayalar deldirir, Krallar gibi kayaların yamaçlarına mezar kazdırır, bir o kadarda yufka yürelidir Amasya. Güzeldir, sevecendir Amasya. İçinde yaşayanları mutlu eder, ecdadı gibi kucak açar dostuna, düşmanına. Kendisine gelen misafirleri bağrına basar,  en iyi şekilde ağırlar Amasya. İkram eder kirazlarında, elmasından. Soğanı, sarımsağı, bamyesi bir başkadır Amasya' nın.  Hele tatlıları Osmanlı mutfağının en lezzetlerini sunar Amasya. Keşkeği, Yahnisi, Toyga çorbası, Amasya çöreği, tarhana çorbası, bin bir türlü ekmeğinin lezzetini sunar size Amasya. Kıvrım kıvrım akan, nazlı nazlı süzülen Yeşil ırmaktır Amasya. 
    Kısaca Amasya yaşamın içerisinde mutluluktur, sevgidir, sevdadır, hatır bilme, gönül almadır, ahde vefadır Amasyalıların yaşamları.
05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2023
     

KIŞ MEVSİMİNDE, İLK BAHAR

    Haber Ahmet ŞİMŞEK
   Amasya Taşova ve Köyleri karadeniz iklimi taşıması nedeniyle yeşil renklere bürünüyor.  Yeşil Taşova ve köylerine ayrı bir güzellik katıyor.  
    Kış mevsiminde kar kış soğukla mücedele eden yöre insanları bu sene bahar mevsimi yaşıyorlar.  Yüksek kesimlerde kar kış yaşarken Taşova' nın engin köyleri yeşile bürünmüş bahar havası yaşıyor. 
     Havaların iyi gitmesi karın geç gelmesi tarım için iyi olmasa da yörede ikamet eden yöre halkının  imdadına ılık hava iyi geldi.  Kış gününde hayvan yevgü ve yemleri, odun kömür derdine düşen sakinlerin için havaların iyi gitmesi nefes aldırdı.
    Kış mevsiminde Arpaderesi köyünden Duran ÖNDER' in çekimleri ile kış gününde bahar görüntülerini sizlerin seyrine sunuyoruz.  
       05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2023