Taşova ve Köylerinde çokça bulunur. Genel olarak Irmak kenarlarında büklerin dibinde bulunan bu bitki tiken ucunun etli kısmıdır. Kırçan dediğimiz bu lezzetli yiyecek tikenlerin ucunu koparıp, suda haşlayıp doğrayıp tavada mıhlama tadında soğanlı sarımsaklı olmak üzere lezzetli yemeği yapılır. Karadeniz bölgesinde çokça bulunur, bunun turşusunu yemeğini, mıhlamasını yaparlar.
Kırçan kendine has tadı ve özelliği ile çok sevilen bir tarif. Kahvaltıda yada akşam yemeğinde yenilebilecek tamamen doğal bir lezzet. Canım anam derdik i yapmasını bilene diken bile yemek olur demiştir. Toplayanların ve yemeğini yapanların eline sağlık. Deneyenlere ve yiyenlere afiyet olsun.
MALZEMELER
1 kilo kırçan ,
2 adet soğan ,
sıvı yağ,
karabiber, pul biber ve tuz.
MALZEMELER
1 kilo kırçan ,
2 adet soğan ,
sıvı yağ,
karabiber, pul biber ve tuz.
Kırcan kavurması için yazdan kırcan otu toplanır veya pazardan alınır haşlanır ve kavanozda bastırılır kışın çıkarıp 5 dakikada kavurması yapılır Samsun, Ordu, Amasya yöresine ait bir yemek Melevcan diken ucu da denmektedir.