GENEL MESAJ

9 Mayıs 2024 Perşembe

SAMSUN' DA KIRÇAN, ORDU' DA MERULCAN, AMASYA' DA ÜZÜM ELTEĞİ,

    Taşova ve Köylerinde çokça bulunur. Genel olarak Irmak kenarlarında büklerin dibinde bulunan bu bitki tiken ucunun etli kısmıdır. Kırçan dediğimiz bu lezzetli yiyecek tikenlerin ucunu koparıp, suda haşlayıp doğrayıp tavada mıhlama tadında soğanlı sarımsaklı olmak üzere lezzetli yemeği yapılır. Karadeniz bölgesinde çokça bulunur, bunun turşusunu yemeğini, mıhlamasını yaparlar.
   Kırçan kendine has tadı ve özelliği ile çok sevilen bir tarif. Kahvaltıda yada akşam yemeğinde yenilebilecek tamamen doğal bir lezzet. Canım anam derdik i yapmasını bilene diken bile yemek olur demiştir. Toplayanların ve yemeğini yapanların eline sağlık. Deneyenlere ve yiyenlere afiyet olsun.
MALZEMELER
1 kilo kırçan ,
2 adet soğan ,
sıvı yağ,
karabiber, pul biber ve tuz.
   Kırcan kavurması için yazdan kırcan otu toplanır veya pazardan alınır haşlanır ve kavanozda bastırılır kışın çıkarıp 5 dakikada kavurması yapılır Samsun, Ordu, Amasya yöresine ait bir yemek Melevcan diken ucu da denmektedir.

CANI KİRAZ ÇEKEN TAVUK AĞAÇTAN KİRAZ TOPLADI.

    
    Taşova' nın Alpaslan beldesinde canı kiraz çeken tavuk kiraz ağacına çıkıp kirazları yedi. Aşağıdaki arkadaşına da kiraz atan tavuk dikkatler üzerine topladı. Bu olayı köydeki tavuklar öğrenmesin diye bahçe sahibi tavuğu izleyip, kiraz dalından indirdi. Kirazları hep insanlar yemez ya bazen de tavuklar yer dedi. Kırmızı kirazları gören tavuk dayanamayıp kiraz ağacına daldı. Bahçe sahibi bu olayı fotoğraflayıp sosyal medya sayfasında paylaştı.
    Bu sene erken kızaran kirazlar sofralara pahalı geldi. Yerinde pahalı olan kirazlar nakliye, halcilerin kar payı derken vatandaşın sofrasına Büyükşehirlerde 100-ila 120 TL den geldi. Büyükşehirlerde tezgahları dolduran kirazlar müşterine şimdilik tadımlık olarak sofralarına kendini gösterdi.
AMASYA MEDYA  05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2024 

CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA