GENEL MESAJ

19 Aralık 2020 Cumartesi

1942 DEPREMİNDE VEFAT EDENLER

 


     

Amasya Taşova Arpaderesi Köyündeki 1942 Yılında Büyük bir deprem oldu. Bizim köyde yaşayan yaşlı büyüklerimizden alınan bilgilere göre depremde hayatını Kaybedenlere ait liste aşağıdadır.
 Vefat eden köylülerimize Allahtan rahmet diliyorum.

      
            Tanzim EDEN Ahmet ŞİMŞEK            Araştırma ve  Derleme: Gülahmet ŞİMŞEK

05 amasyam 05 Tarihten sayfalar.   Sayfamız, bilgiler Geldikçe Güncellenecektir.  
                                                             




CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA

VEFAT HABERİ-BAYRAM ÖZDEMİR VEFAT ETTİ.

Amasya Taşova Arpaderesi Köyu Halkindan
Caner Özdemir
Taner Özdemir
in babasi
Bayram Ozdemir
72 abi Ankara' da Tedavi olduğu Şehir Hastanesinde Vefat etmiştir. Corona Hastalığına yakalanan merhum Tedavi gördüğü Ankara Şehir Hastanesinde hastalığa yenik düşmüş. Merhum 21 Aralık 2020 Pazartesi günü tarihinde İkindi vakti Arpaderesi kabristanliginda defnedilecektir. Bayram Abi Yakınlarını ve sevenlerini vefatıyla üzdü. Bizde Site Yönetimi olarak Allahdan rahmet kederli ailesine baş saglığı diliyoruz. Cennet Mekanin olsun. Guleryuzlu, Samimi , guzel insan.
05 amasyam 05- Haber 2020



CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA

TAŞOVA-ERBAA - NİKSAR - DEPREMİNİN ARDINDAN.

         


     Erbaa'da 1942 yılında meydana gelen richter ölçeğine göre 7.0'lık depremin bugün yıl dönümü. İşte yıllar sonra ortaya çıkan bilgiler ve fotoğraflarla 20 Aralık 1942 yılında yaşanan deprem.

             Taşova O yıllarda Küçük bir köy adı Yemişen bükü. Arpaderesi Köyü Erbaya bağlı bir köy. Bu deprem Arpaderesinide çok etkiledi. Kerpiç evler yıkıldı.Tokat’ın Erbaa ilçesinde deprem 20 Aralık 1942’de Pazar günü meydana geldi. Kurban Bayramının 3’üncü günü saat 17.00’da meydana gelen deprem 30 saniye sürdü. Dönemin Tokat Valisi İzzettin Çağpar Depremin vurduğu Niksar ve Merkez Üssü Erbaa’dan hiçbir haber alamadı. Vali Cağpar depremin ardından verdiği mülakatta deprem anını ve yaşanan dehşeti şöyle anlattı: “Deprem saat 17.00’de oldu. 30 saniye sürdü ve ufki istikametten geldi.
           Erbaa'yı haritadan silen ikinci büyük deprem. 1942 yılında yine soğuk bir kış ayı. Herkes günlük rutin işleriyle uğraşırken Erbaa tarihindeki en büyük depremiyle karşı karşıya gelmiş, ortalığı bir anda tüyleri diken diken eden canhıraş çığlıklar kaplamıştır. Merkez üssü Erbaa, Niksar hattı olduğundan 1939'daki depremden daha fazla can ve mal kaybına sebep olmuş, Erbaa adeta haritadan silinmiştir. şehirde büyük hamam ile bir kaç ahşap yapı ancak ayakta kalabilmeyi başarmıştır. nahiyesi 27, merkez kasaba 308 ölü olmak üzere toplam 534 kurban vermiştir. 2295 ev yıkılmış, ayrıyeten 4 otel, 4 fırın 127 dükkan, 8 kahvehane, 13 depo ve bir mezbaha ile Belediye binası yerle bir olmuştur. 1942 depreminde 16 yangın hadisesi olmuş, tutuşan evlerin hemen hemen tamamı yanarak yok olmuştur. Aşağı Mahalle'de Osman Aksu'nun evi, evde misafir bulunan Tekel Müdürü Asaf Güngör, eşi Naşide, ambar memuru Saffet Bey ve ev sahibi olmak üzere yanmıştır.
      Tabi Bu depremden Arpaderesi köyü ve civar köylerde nasibini almış. Büyüklerimizden dinlediğimiz kadarıyla Deprem kerpiç evleri çok kolay yıkmış ve köyümüzde ayakta kalan ev kalmamıştır. Yıkılan enkazların altından kendi imkanları ile çıkan köylülerimiz önce kendi ev ahalisini sonra komşularını üzerlerindeki hezenleri (ağaçlar) kaldırarak kerpiç parçalarının arasından yaralıları ve ölüleri çıkarmışlar. Köyümüzden vefat edenler köy büyüklerimizden araştırılarak aşağıdaki bilgilere ulaşılmıştır. Bu arada vefat edenleri şimdiki Pamukyolu dediğimiz Arpaderesi Köyü Küçük mezarlıktaki Musalla taşının batısındaki 7-8 metre ilerindeki alana her mezara ikişer kişi koyarak kefen yerine yatak yorgan çarşaflarla  sararak defin edilmiştir. Bunun yanısıra Geçim kaynağı çifçilik ve hayvancılık olan köylerimizde depremden hayavnlarda çok zarar görmüşlerdir. Ölen hayvanlar derelere sürükleyerek kendi kaderine bırakılmıştır.