Melevcen
Amasya Taşova
yöresinde, köylerde bahar aylarında bük
diplerinde, tarla sınırlarında bolca bulunan melevcenler yöre halkı tarafından toplanır. Fenni gübre
ve ilaç kullanılmadan kendiliğinden bolca
yetişen bir bitki türüdür melevcen. Baharın gelmesi ve toprağın yeşile
bürünmesiyle otların arasından kendini gösterir melevcenler. Tadını bilen yöre
halkı, hem gezinti yapar, hem de melevcen
toplarlar. Tarlasında bahar işleri yapan
köylülerin gözü bük diplerindedir. Çok lezzetlidir melevcenler, hemde vitamin
deposudur, Bir çok hastalığa iyi gelir. Melevcen doğal lezzet sevenlerin
tamda aradığı lezzet. Genelde yaylalarda ovaların bük bürük olan yerlerde
bulunan ve az bulunan bu bitki Amasya Tokat yöresinde bulunur. Yöre insanları
bunun ne zaman çıkacağını ve nerelerde çıkacağını bilir. Tavada örselenip
üstüne yumurta kırılınca lezzetinin tadına doyum olmaz.
Öncelikle melevcen, Amasya yöresinde
severek tüketilen çok lezzetli ağızda yerken adeta kayan bir ottur.
Melevcenlerimiz bir güzel bol suda yıkanır. Ve haşlamak için kaynar suya
atılır. Tenceremizin kapağı kapatılıp melevcenler yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Soğanlar ince ince doğrayıp tavaya konur.
Yağda pempeleşene kadar pişirilir, üzerine doğranmış melevcenleri dökülür. Az bir su ilave edilir, pişmeye yakın
yemeğin üzerine baharat ve isteğe göre 2
veya 3 yumurta kırılır. Melevcen Otu Faydaları ise kanı temizler, deri hastalıklarında kullanılır,
romatizma ve böbrek rahatsızlıklarında kullanılır, insanı rahatlatıcı, sıkıntı
giderici etkisi gözlemlenmiştir. Tükürüğü arttırır. Çok eski zamanlarda frengi
tedavisinde kullanılırmış. Karadeniz bölgesinde pek çok yemek içerisine
ekleniyor. Fakat tavada kavurması üzerine yumurta kırıp yemenin tadına varmak
ayrı bir güzellik.05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2022
CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ
ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder