Kış armudu deyince aklımıza kışında armutmu olurmuş, Karın soğugun olduğu dönemde armut nasıl olacak diye düşünürdüm; çocukluk yaşlarımda. Çocukça hayeller ve benzemelerimle Dedem, Hacıahmet' Büyükbabama dedimki Kış armudu nasıl oluyo, karda kışta yaprak yok, çiçek yok, armut nasıl olsun.
Rahmetli dedem elimden tuttu, beni samanlıga götürdü. Bak evlat aha bu samanları gördünmü, eşeleyelim bakalım dedi. Samanlıktaki samanları karıştırdık, sarı sarı armutlar ortaya çıktı. Anlatmaya başladı, bu armutları güzün topladık, bazılarını tahta sandıklara doldurduk, bazılarını da samanlara gömdük. Toplarken yemyeşildi, yemek mümkün değildi. Ham armut yenilmiyodu. Buna kış armudu derler, Şimdi kar yağınca havalar soğuyunca bu armutlar sararıyor. Yazdan ayırdığımız cevizlerle armutları, elmaları çıkarıp soba başında sizlerle yiyeceğiz, sizde büyüyünce bu kültürü çocuklarınıza taşıyacaksınız dedi. Bu kültürü çocuklarımıza taşıma konusunda çok geç kaldık. Çeşit çeşit organik olmayan, çeşitleri çıktı ortaya. Elmalar ve armutlar soğuk hava depolarında saklanıyor. Kış ve bahar mevsimine gelince çıkarılıyor, elmalar ve armutla hiçte kepermiyor. Aynı kalitede üreticilere ulaştırılıyor.
Tabi bizim çocukluğumuzda bu teknoloji ve bu teknolojilere verilecek paralarımız olmadığı için, doğal yaşamak zorunda kalıyorduk. Şimdi kadar insanlar gıdalara bu kadar yüksek paralar ödemiyorlardı. Köylüler yiyeceklerini kendileri üretiyorlardı. Şimdi köyde yetişen gıdaların çoğunu köylülerde marketlerden alıyorlar. Yumurta, süt, yoğurt, domates, biber, patlıcan, ekmek, makarna saymakla bitiremediğimiz yiyeceklerimizi köylerde biz üretirken şimdi şehirlerden fabrikasyon, son kullanma tarihli paketlemelerden elde ediyoruz. Sağlıklı yaşama ve organik yaşamda rafa kalkmış oluyor.
Sarı sarı kış armudu yemeniz, çocukluğumuzdaki doğal yaşamı yeniden yaşamanız dileğiyle.
05amasyam-05 Kültür, Haber, Mağazin 2022
CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder