GENEL MESAJ

2 Temmuz 2013 Salı

DERNEK KURMA ÇALIŞMALARI


Önemli Duyuru…
Arpaderesi Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Arpader) Kurulmuştur
Derneğimizin yasal işlemleri 2 hafta içerisinde tamamlanacak ve üyelik talepleri kabul edilecektir. Üyelik için gerekli bilgiyi dernek kurucu üyelerden öğrenebilirsiniz

BAŞKANDAN;


ARPADER (Türkiye’ de Yaşayan Arpadere’liler Kültür, Turizm ve Dayanışma Derneği) Çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış kökleri tarihin derinliklerine uzanan ve Osmanlıya, oradan Cumhuriyete kadar yaşanmış tarihsel olayların izleri bulunan Arpaderesi’nin tarihi dokusuyla, doğası ve kültürüyle tanıtılmasını, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamada gelişip kalkınmasını ve gelecek nesillere aktarmayı görev edinmiş, bu uğurda gönlünü, emeğini, sevgisini sermaye yapmış ve Arpaderesi sevdalısı 8 Kurucu üye tarafından …….. yılında kurulmuş bir kültür, turizm ve dayanışma derneğidir. Amblemizde doğal güzelliklerinden esinlenilerek damak tadı tescillenmiş 3 tane elma, Köyün silületi, beraberligi ve dayanışmayı simgeleyen dörtgeni, tarihi ve has Anadolu kültürünü değerlerini simgeleyen kucak açmayı, bayrağımızın kırmızı beyaz renkerini amlemimizi ve derneğin adını belirten sembolleri simgeleştirdik.

            Arpaderemiz, bilinen tarihsel süreçte önce, 1800 lü yıllarında Köy ağasi tarafından kurulmuş, Her türlü sebze ve meyvecilikte öncülük etmiş, Amasya yöresinde  soğanın üretilmediği 1970 li yıllarda Köyümüzden Musa Çavuşun fisilini Bursa, Karacabeyden getirerek köyümüzde deneme yaptığı ve soğan üretiminin köyümüzde başladığı ve civar köy ve kasabalarda üretime başlandığı, Amasya gibi dünya  kentinin giriş kapısı, olmasına rağmen şu an ekonomisi ve ticari hayatı istenen noktada değildir. Tanıtımın yetersiz olmasından dolayı da mevcut değerler bilinmemektedir.

            Ayrıca, Anne-babalarımızın bize öğrettiği atanı sev, insanı sev, yaradılanı sev yaradandan ötürü düsturu ile geçmişimizi ve ahirete intikal eden yakınlarımızı asla unutmamamız gerektiğini unutmuyoruz.

            Harmancuk yaylasıyla, Ormanıyla, Dökme depesiyle, Delükdepesiyle, Uzundepesiyle, Faravgasıyla, Tarihiyle, doğasıyla, ve diğer nimetleriyle adeta uyuyan ve unutulan bir devi uyandırmak, var olan potansiyeli harekete geçirerek Arpaderesi ve Arpaderelilerin her alanda gelişip kalkınması için her türlü özveri ve çabayı dernek olarak göstermek en büyük idealimizdir. Bir başka idealimiz ise bu güne kadar yüce TBMM çatısı altında bir Arpadere’ linin görev yapmasıdır. Bu yönde başlatılan çabalarımız artarak sürecektir.

            Anne babalarımızın iş ve aş için köyündeki tarlasını, bağını bostanını bırakarak geldiği göç ettiği Ankara'da çalacak bir kapı aradığını hep duyardık. İstanbul’ da, garip kaldığını, iş bulamadığını, iş bulsa da ev geçindircek derecede olmadığı, sahipsizliğin ne kadar zor olduğunu, iş bulurken, hastasını hastaneye yatırırken, çocuğunu okula yazdırırken, devletle olan işlemlerde yol yordam gösterecek birilerinin olmadığını anlattılar bizlere daima...! Bir arkadaşım bana 1973 'ten beri Arpaderelinin bir derneği olmasını hayal ettiğini, diğer illerin derneklerin neler yaptığını anlattıkça imrendiğini söylemişti.. Daha önce köyümüze ait derneğin bulunduğunu ancak ilgisizlik ve alakasızlıkdan dolayı kapandığını bilmeyen yoktur. İşte biz bu hayali gerçekleştirdik...

            Köyünü terkedip Ankara’ya, İstanbul’a ve diğer illere göç eden hemşerilerimizin, köylerine duyduğu özlemi hepimiz içimizde yaşıyoruz....Bayramlarda cami çıkışında yaşlı dedelerimizin ellerini öpmeyi, gece su nöbetlerinde bostan sulamayı, öküz-sığır gütmeyi, harmanda düven sürmeyi, gece ayazında tınaz savurmayı, yolma yomayı, akşama kadar bıtırak tarlasında eller kızarana kadar orakla ot yolmayı, altın sarısı başakları tırpanla biçmeyi, dizi yapmayı, üçgen kağnılarla sap çekmeyi, ülgendireyi, anadutu,yabayı, akşam gaz lambalarının loş ışığında sac üstünde pişen bazlamayla yemek yemeği, akşam ebelerin inek sağmasını, tereyağıyla yapılan üçgen makarnayı, bandumayı, kına gecelerinde söylenen tef eşliğindeki hüzünlü manileri, düğünlerdeki güreşleri, ödül olarak verilen sabun ve peşkirleri, yaylalardaki tahta evlerdeki yaşamı, yoğurt çalkalayıp sapsarı tereyağını, torba yoğurdunu, kurutulan keşleri, yayladaki keşik sıralarını,sığırların adete adresleri bilir gibi ahırlara girmesini, yağmur yağdıktan sonra dağlara yapılan mantar gezilerini,.....Perşembe günleri dedelerimizin pazardan, aldığı ve heybesinden çıkardığı renkli halka şekerleri, ebelerimizin sırmalı üskülüklerini, peştemallarını, her işe yarayan alacalı kuşaklarını, lastik ayakkkabılarını, çiçek desenli entarilerini, tahtadan yapılan dört teker arabaları, akşamları ışık böceklerini yakalayıp avucumuza hapsetmeyi, erik ceviz dokumayı, hoşaf kesip pestil sermeyi, hanayları, sayvanları, üzerine haşhaş serpilen taş fırın kömeçleri, Bunlara benzer daha bir sürü anı ve yaşananları hangimiz unutabiliriz...

            Bize hayat ve ruh veren işte bu saydıklarımız...! Sizlerin Ankara'da, İstanbul’ da, Türkiyenin çeşitli yerlerinde olsanız bile bunları tekrar tekrar tekrar yaşamak için köyünüze gittiğinizi biliyoruz, duyuyoruz...Ne kadar güzel..!

Bizler dernek kurarken bunlardan ilham aldık işte...Bunları unutmamak, unutturmamak için..Yeni nesillere kültürümüzü öğretmek ve yaşatmak için.. Arpaderesini, Arpadere’ liyi her anlamda güçlendirmek, söz sahibi yapmak için...

            Çalışmalarımızla ilgili bu güne kadar hep sizin desteğinizi gördük....Yaptığımız gecelerde, festivallerde sizleri buluşturmak, tanıştırmak ve aranızdaki kopmuş bağları yeniden tesis etmek ve kaynaşmanızı sağlamak için uğraştık, uğraşacağız da.. Birimizin acısıyla hepimiz ağlayacağız, mutluluğuyla birlikte mutlu olacağız artık..."Bizim toprağımızdan çömlek olmaz" diyenleri mahcup edeceğiz.

            Sizden isteğim, derneğimize üye ve destek olmanız, üye olmayanları üyeliğe davet etmenizdir.. Çünkü, Derneğin gücü, üye sayısıyla ölçülür..

            Haydi Arpadereli...Bu yürüyüşümüzde sen de aramıza katıl..  

Esen kalın...!

 

KÜLTÜREL YAPI

İlçenin Genel Kültür Dokusu : 

İlçemiz ve köylerinde Türk Milli kültürü yaşanmaktadır. Sanayileşmenin ve teknolojik gelişmelerin etkisi dışında kalmış  olan İlçemiz ve köyleri genel olarak, kapalı toplum özelliği taşımaktadır. Bu durumun tabii neticesi olarak, İlçemiz köylerinde milli gelenekler toplum hayatına hakim bir haldedir. İlçemize bağlı köylerimizde halen köy odaları bulunmakta, geleneksel Türk misafirperverliğinin en güzel örnekleri bu köy odalarında  sergilenmektedir. Odalar, sosyal olayların tartışıldığı, düğün nişan, dini bayramlarda çok sayıda insana hizmet etmeğe elverişli mekanlar olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Dini inançlar halkın hayatını yönlendirici büyük bir güçtür. Anadolu'nun fethinden bu güne kadar düşman işgaline uğramamış, milli kültürümüzün yaşatıldığı ender İlçelerden birisidir. Büyüklere saygı, küçüklere şefkat ve  sevgi yanında sosyal yardımlaşma halen yaşanmaktadır. Gelenek ve göreneklerimizden fazla değişim olmamıştır.  Örneğin hala kadınlarımız yoldan geçen bir erkeğin yolunu kesmemek için bekler, erkek geçtikten sonra yoluna giderler. İlçe ve  köylerin ortak mallarının yapılmasında, onarılmasında, tamirinde imece usulü ile çalışma elbirliği yaparak işi bitirme, onları koruma, gözetleme halen devam etmektedir, yardımlaşma ve dayanışma sürdürülmektedir. Bu  durumun tabii neticesi olarak, gelenek ve  görenekler, adet ve  ananeler toplum hayatında hakim bir haldedir.
           İlçemiz ve köylerinde, Ramazan ayında ‘oruç açtırmak’ bir gelenek halini almıştır, ulaşım araçlarının az olduğu dönemlerdeki  köy odalarında misafir ağırlamanın yerini, bugün oruç açtırma  almıştır. Her yıl Ramazan ayında her hane sahibi sıra ile,  gücü nispetinde misafir çağırarak  oruç açtırma adı  altında bir akşam yemeği verir. Nüfusu az olan köylerimizde oruç açtırmaya köyün hepsi çağrılır. Kadınlar oruç açılan evde, erkekler ise genelde Cami ile bitişik olan odada oruç açarlar. Oruç açma organizasyonu köyün özelliğine göre sıra ile yapılır.
           Taşova çevresinde, özellikle köylerde rastlanan güzel geleneklerden biri de Cuma günü yaz günlerinde tarlaya çalışmaya giden köylülerimiz işini bırakır uzakta olsa Camiye koşar Cuma Namazını kıladıkdan sonra işine döner.
           Dini ve milli bayramlarımız İlçe ve köylerimizde, yurdumuzun her yerinde  olduğu gibi dini ve  milli bayramlarımız  erkenden Camiler doldurulur. . Bayram namazlarına  yediden yetmişe  herkes katılır.  Bayram namazı kılınınca cami çıkışında büyükler önde diğer köy halkı yaş sırasına göre Bayramlaşır. Bayram namazlarından sonra  camii önünde  büyükler sıra  olur, küçükler büyüklerin öperek bayramlarını kutlarlar.  Özellikle Köyümüzde her evden birisi eve gider Hanımların erkenden hazırladığı içi cevizli bakır sini böreğini ve herkes evinde ne varsa, sütlü, pekmezle yoğmrulmuş un helvasını ve çeşit çeşit yemek v tatlılalrla süslenmiş sofrayı cami önüne getirir ve Cami önünde topluca oturup börekler yenir, Yemek duası yapılır. Kur’an-ı Kerim ve dualar okunur.  Bu yemekler ölmüşlerinin canı için hediye edilir.  

Eş, dost, hısım, akrabanın bir araya geldiği hal hatır sorduğu, hasret giderdiği Bayramları memleketinde geçirilmesine özen gösterilir. Bayramlarda kimse işe gitmez, eş-dost ile bayramlaşmalar birkaç gün devam eder. Milli bayramlarımızda da bayram yerlerinde toplanıp, kutlama törenini seyrederler.
            Her yıl 6 Mayıs Hıdırellez günü için köy halkı birkaç gün evvelinden hazırlığa başlar. Köyde hıdırellez gelince kimse işe gitmez. O gün tarlalardan ot koparmak inanışa göre iyi sayılmaz. Hıdırellez günü ot koparılırsa “Ot gibi eli ayağı kurur” denir. Eğlenilir. Piknikler yapılır, yemekler yenir, hep beraber dua eder.
            Halkımızda bayram günleri vatan, millet, bayrak sevgisi  ön plandadır. O gün hep bu duygularla yaşanır.
            İlçemiz ve köylerinde yağmur yağmadığı yıllarda çıkılan ‘Yağmur Duası’ geleneği giderek yağsın yağmasın, her yıl  yapılır hale gelmiştir. Bu duada topluca namaz kılınır, Kurban kesilir, kurban eti ile pilav yapılarak beraberce yenir. Yağmur duaları öteden beri halkın ziyaret  ettiği türbeler olup, el avuçları aşağıya çevrili olarak dualar yapılır.
            İlçemiz ve köylerinde ölen her kişi için cenaze töreni  düzenlenir. Ölen  kişinin çocukları, ailesi  ve  yakın akrabaları yanında olursa cenazesi hemen defnedilir. Eğer ölen kişinin çocukları, ailesi  ve yakın akrabalarından bir kısmı gurbette ise haber verilir ve  cenaze bekletilir. Ertesi günü defnedilir. Genellikle  kadınlar ölüye ağlarlar ve ağıt söylerler, bunlar ölen kişinin annesi, eşi, çocukları, kardeşi olabileceği gibi ölüye yakın akrabası olan  başka kadınlarda olabilir. Aileden olan kadınlar acılarını belirten çeşitli hareketler yapar, ellerini dizlerine göğüslerine vurarak oh, ah gibi acılarını dile getirirler. Ölü evinde toplanan erkek ve kadınlar ölenin iyi huylarını ve özelliklerini anlatırlar. Ölen kişiler evlerinin önünde teneşür tahtası denilen tahta üzerinde yıkanır, cenaze yıkandıktan sonra, cenaze namazının kılınacağı camii önündeki musalla taşının üzerine konulur. Cenaze genellikle öğle ve ikindi namazlarını müteakiben kılınan cenaze namazından  sonra defnedilir.
           Cenaze ölenin yakınları tarafından mezara indirilir. Cenazenin altına ince toprak serpilerek biraz sağ tarafa çevrili şekilde  toprağa konur,üzerine ağaç veya betondan yapılmış düzenli  kalıplar konulduktan sonra toprak atılmaya başlanır.Mezarlığa çıkan herkes toprak atar.Toprak atılmaya başlayınca Kuran okunur, dua edilir ve  kalabalık dağılır. Cenazeye katılanlara komşular tarafından hazırlanan yemekler verilir. Ölenin ruhu için yedi ve elli ikincisi günleri mevlit okutulup dualar edilir. Mevlide katılanlara yemek verilir. Ölen kişi için ilk dini bayramın arifesinde komşulara helva ekmek dağıtılır.

 

ARPADERESİ KÖYÜ KÜLTÜR,TURİZM VE DAYANIŞMA DERNEĞİ (ARPADER) TÜZÜĞÜ :


MADDE-1. Derneğin Adı: : Arpaderesi Köyü Kültür,Turizm ve Dayanışma Derneğidir. Derneğin kısa adı “ARPADER” dir.



MADDE -2. Derneğin merkezi İstanbuldadır. Derneğin şubesi yoktur.



MADDE -3. Derneğin Amacı, Çalışma Konuları ve Biçimleri:



a-) Arpaderesi Köyünün ekonomik, sosyal, kültürel, eğitim, sağlık, turizm, basın yayın, tanıtım, sportif ve sanatsal açıdan gelişmesine yardımcı olmak, bu konularda yapılacak çalışmaları ve kurulacak tesisleri desteklemek,

b-) Her hangi bir işi için veya Üniversitelerde, liselerde öğrenim görmek amacıyla Arpaderesinden  ya da diğer illerden Ankara’ya, İstanbula  gelen öğrenciler ile hemşerilerin okul, eğitim, barınma, yemek, ulaşım, sağlık ve diğer sosyal sorunlarının çözümünde yardımcı olmak, ayni ve nakdi yardımda bulunmak, ihtiyacı olan öğrencilere burs sağlamak, yurt açmak.

c-) Taşova İlçesi’ne, Arpaderesi köyüne yatırım yapmak isteyen kültür, turizm, eğitim, sanayi, sağlık, ticari ve sportif alanlarda faaliyet gösterecek kişi ve kurumlar ile spor kulüplerine teşvik ve öncülük etmek,

d-) Arpaderesi Köyü’ nün ve köyün Harmancuk yaylasının çevre ağaçlandırılmasına, ve güzelleştirilmesine yardımcı olmak. Köy yollarının ve arazi yollarının genişletilmesi ve güzelleştirlmesine yardımcı olmak.

e-) Dernek üyelerinin eğitim, sosyal, kültürel, sportif ve turizm faaliyetlerinde bulunmalarını sağlamak amacıyla eğlence geceleri, şenlikler, festivaller, kermesler, geziler, yarışmalar, çekilişler, kampanyalar organize etmek,

f-) Dernek üyelerinin boş zamanlarını yararlı şekilde değerlendirmeleri için tiyatro, müzik koro, dans ve halk oyunları ile yabancı dil kursları düzenlemek, lokal, dernek evi, kurs yeri, kütüphane, büro v.b. kapalı veya açık sosyal tesisler açmak, işletmek veya işlettirmek, bu tür yerlerde keyif verici maddeler ile para mukabilinde oyun oynanmaması hususunda gerekli önlemleri almak,

g-) Dernek adına kitap, dergi, gazete, broşür, bülten bildiri v.b. Yayınları çıkarmak, yayınlamak, dağıtmak, web sitesi düzenlemek, internet ortamında bilgi alışverişi ve diğer basın yayın faaliyetlerinde bulunmak,

h-) Dernek çalışmaları için, taşınır, taşınmaz bina, tesis, araç, gereç satın almak kiralamak, satmak mülk edinmek.

ı-) Dernek üyeleri ve yakınlarının evlenme, nişanlanma, doğumu, hastalığı, ölümü halinde gerekli maddi ve manevi yardım ile dayanışmayı sağlamak.

i- ) Yurt dışında ve diğer il ve ilçelerde bulunan dernekler ve hemşerilerimizle iletişim kurarak hemşerilik bağlarını güçlendirici sosyal ve kültürel çalışmalar yapmak.

j- ) Ankara, istanbul, İzmit, İzmir, diğer illerde  ve Arpaderesi’ ndeki Arpadereli sakat yardıma muhtaç yaşlı ve fakir insanlar için ayni ve nakdi yardımların yapılması için gerekli çalışmaları yapmak.

k- ) Dernek üyelerinin konut sahibi olabilmeleri için gerekli çalışmaları yapmak.



MADDE-4. DERNEĞE ÜYE OLMA ŞARTLARI:



a-) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip 18 yaşını ikmal etmiş, Dernekler ve Medeni Kanun Hükümlerinin ilgili maddelerinde belirlenen haller nedeni ile dernek kurma hakkından yoksun bulunmamak şartıyla,



1- Arpaderesi Köyü nüfusuna kayıtlı olanlar,

2- Nüfus kaydı başka yerde olup, Amasya İli Taşova İlçesinde ve  Arpaderesi köyünde doğanlar,

3-Taşova İlçesinde ve Arpaderesi Köyünde herhangi bir nedenle yaşamış veya görev yapmış kişilerin kendisi ve yakınları ile kendisini Arpaderesi köyünün gelişip kalkınmasına adamış kişiler de üye olabilir.



b-) Arpaderesi köyünün kalkınmasına yardımcı olmak isteyen, derneğin çalışmalarına yardımcı olan kimseler, müracaatları halinde Yönetim Kurulu Kararı ile fahri üye olarak kabul edilirler. Fahri üyeler oy kullanamaz ve dernek organlarına seçilemezler.



c-) Üyelik müracaatlarının yazılı olarak yapılması ve müracaat üzerine isteklinin durumunun Dernekler Kanunu ve Tüzüğüne uygunluğu Yönetim Kurulunca incelenerek en geç 30 gün içerisinde sonuca bağlanmak zorundadır. Üyelik isteği reddedilen kimselere red gerekçesinin açıklanma zorunluluğu yoktur.



MADDE-5. DERNEK KURUCUSU ÜYELER:



1-) Recep BOLAT : T.C. Taşova İlçesi,  Arpaderesi köyü nüfusuna kayıtlı,  Bağcılar İstanbul  adresinde ikamet eder.  Bilgisayar ve Özel işyerinde çalışır.  

2-) Mustafa KÜÇÜK : Taşova İlçesi,  Arpaderesi köyü nüfusuna kayıtlı,  Bağcılar İstanbul  adresinde ikamet eder.  Tektil Firmasında işveren. 

 

3-) İsmail KILIÇ  : Taşova İlçesi,  Arpaderesi köyü nüfusuna kayıtlı,  Keçiören ANKARA adresinde ikamet eder.  Özel işyerinde  Muhasebeci ve bölüm sorumlusu  olarak çalışır. 

 

3-) Hakan FAZLA : Taşova İlçesi,  Arpaderesi köyü nüfusuna kayıtlı,  Bağcılar İstanbul  adresinde ikamet eder.  Özel işyerinde  çalışır. 

 

 

4-) Ahmet FAZLA : Taşova İlçesi,  Arpaderesi köyü nüfusuna kayıtlı,  Yenibosna  İstanbul  adresinde ikamet eder.  Bilgisayar ve Özel işyerinde çalışır. 

 

 

5-) Ömer LİMON : Taşova İlçesi,  Arpaderesi köyü nüfusuna kayıtlı,  Bağcılar İstanbul  adresinde ikamet eder.    işleri ile uğraşır.

 

6-) Oğuz ÇETİN : Taşova İlçesi,  Arpaderesi köyü nüfusuna kayıtlı,  Yenibosna  İstanbul  adresinde ikamet eder.  Bilgisayar ve Özel işyerinde çalışır. 

 

 

7-) Hüseyin ÖZÇELİK : Taşova İlçesi,  Arpaderesi köyü nüfusuna kayıtlı, Arpaderesi Köyü -Taşova / AMASYA  adresinde ikamet eder. Çifçilik  işleri ile uğraşır.

 

8-)  Savaş ŞİMŞEK: Taşova İlçesi,  Arpaderesi köyü nüfusuna kayıtlı,  Körfez / KOCAELİ adresinde ikamet eder.  Özel Bir firmada muhasebeci. 




 







MADDE- 6. ÜYELİKTEN ÇIKMA ve ÇIKARILMA ;



a-) Her üye, yazılı bildirmek kaydıyla dernek üyeliğinden ayrılma hakkına sahiptir.

b-) Dernek kararlarına uymayan, derneğin amacı ve tüzük hükümlerine aykırı hareketlerde bulunan üyeler, Disiplin Kurulunun teklifi ve Yönetim Kurulunun kararı ile üyelikten çıkartılırlar.

c-) 3  (üç) aylık aidatını ödemeyen üyeler hiçbir uyarı yapılmasını beklemeksizin Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkartılırlar.

d-) Dernekten çıkan veya çıkarılan üye derneğin taşınır veya taşınmaz mal varlığı üzerinde hiçbir hak iddia edemez.



MADDE-7. ÜYE AİDAT MİKTARI ve GELİRLER :



a) Her üye giriş aidatı olarak  800 (seksen) YTL. müteakip aylarda her ay için 25 (yirmibeş) YTL olmak üzere yıllık 300 (Üçyüzbinı) YTL. üye aidatı ödemek zorundadır. Aidatlar, 3, 6 veya bir yıllık süreler içinde toplanabilir. Miktar ve süreler, Genel Kurul Kararı ile değiştirilebilir.



b-) Dernek üyeleri ile diğer gerçek ve tüzel kişiler, Dernek Gelir Makbuzu karşılığı bağış verebilirler.



MADDE-8. DERNEĞİN ORGANLARI :



a-) Genel Kurul

b-) Yönetim Kurulu

c-) Denetim Kurulu

d-) Disiplin Kurulu

e-) Onur Kurulu



MADDE-9. GENEL KURULUN GÖREV ve YETKİLERİ :



Derneğin en yüksek organıdır. Üyelik sıfatını kazanmış kimselerin toplantısından meydana gelir.

a-) Dernek organlarının seçimi,

b-) Dernek tüzüğünün değiştirilmesi,

c-) Yönetim ve Denetim Kurulu raporlarının görüşülmesi,

d-) Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp karara bağlanması,

e-) Dernek için gereken taşınır ve taşınmaz malların satın alınması, kiralanması veya satılması için Yönetim Kuruluna yetki verilmesi,

f-) Üyelik aidatının tespiti,

g-) Derneğin feshine karar vermek,

h-) Üyelerce önerilen diğer konuları görüşerek karara bağlamak.

ı-) Genel Kurul Kararı ile Derneğin etkinliği ile birlik ve beraberliğin artırılması amacıyla Eskipazar Dernekleri veya Karabük iline bağlı diğer ilçe ve köy dernekleri ile biraraya gelerek birlik, platform ve Federasyon kurulmasına, kurulacak üst birliklere ve federasyonlara üye olunmasına delegasyona katılınmasına, bu oluşumların faaliyetlerinde görev ve sorumluluk alınmasına karar vermek,

i) Ankara ili sınırları içerisinde Eskipazarlı hemşerilerimizin yoğun olduğu semt ve mahallelere dernek temsilciliği açılmasına karar vermek, buralardaki büro, lokal ve tesislerin, dernek ilke ve amaçları doğrultusunda işletilmesini sağlamak,



MADDE-10. GENEL KURUL TOPLANTISININ YAPILIŞ USULÜ :



a-) Genel Kurul, Dernek Başkanı veya görevlendireceği bir Yönetim Kurulu Üyesi tarafından açılır.

b-) Genel Kurula katılacak üyeler Yönetim Kurulunca düzenlenen hazirun cetvelini imzalayarak toplantıya iştirak ederler.

c-) Açılıştan sonra üyeler, toplantıyı yönetmek üzere bir Divan Başkanı ile yeteri kadar katip üye seçerler. Toplantının yönetimi Divan Başkanına aittir. Katipler toplantı tutanağı düzenler ve başkanla birlikte imzalarlar. Gerekli görüldüğü hallerde yeteri kadar üyeden müteşekkil oy tasnif heyeti kurulur. Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler üç yıl süre ile saklanmak üzere yeni seçilen yönetim kuruluna verilir. Kararlar ilgili mülki makamlara ve üyelere usulünce bildirilir.

d-) Genel Kurul toplantısında gündemdeki maddeler görüşülür, ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az 1/10’u tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

e-) Genel Kurulda kararlar mevcut üyelerin çoğunluğu ile alınır, eşitlik halinde oylama yenilenir.

f-) Genel Kurul, Dernek Tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının katılmasıyla toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman bir haftadan az olamaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı dernek yönetim ve denetim kurulu üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.



g-) Her üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı vardır. Üye, oyunu bizzat kullanmak zorundadır.

h-) Yönetim Kurulu, Dernek Tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyeler 15 gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi mahalli bir gazetede ilan edilerek veya mektup, telefon, faks, SMS, e-mail gönderilmek suretiyle toplantıya çağrılır.

ı-) Toplantı başka bir sebeple geri bırakılırsa bu durum geri bırakılma sebepleri de belirtilmek suretiyle toplantı ilanının yapıldığı gazeteye ikinci bir ilan verilerek veya mektup, telefon, faks, SMS, e-mail gönderilmek suretiyle üyelere duyurulur. İkinci toplantının, geri bırakma tarihinden itibaren en geç iki ay içinde yapılması zorunludur.

i-) Üyeler ikinci toplantıya birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağırılır ve toplantı ikinci fıkra esaslarına göre mahallin en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirilir. Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

j-) Genel Kurul olağan ve olağanüstü olmak üzere iki şekilde toplanır. Olağan Genel Kurul iki yılda bir Haziran ayında toplanır. Yönetim veya Denetim Kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden 1/5’nin yazılı isteği üzerine Genel Kurul olağanüstü toplanır. Genel Kurul toplantıya Yönetim Kurulunca çağırılır.



MADDE-11. YÖNETİM KURULUNUN TEŞKİLİ :



a-) Yönetim Kurulu, Dernek Genel Kurulu tarafında seçilen bir Başkan ve 10 üye olmak üzere 11 asil, 11 yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulunun görev süresi 2 yıldır. Süresi biten Yönetim Kurulu üyeleri yeniden seçilebilir. Seçimlerde Başkan, tek dereceli olmak üzere Genel Kurulun Kararı ile gizli oy açık tasnif yöntemi ile seçilir.

b-) Yönetim Kurulu seçimden sonra yapacağı ilk toplantıda kendi aralarında iki Başkan Yardımcısı, bir Genel Sekreter, bir Mali Sekreter, bir Örgütlenme Sekreteri ve bir İletişim Sekreteri ile Çalışma Komisyonlarını seçerler.



MADDE-12. YÖNETİM KURULUNUN GÖREV ve YETKİLERİ :



a-) Derneği temsil etmek ve bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek,

b-) Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayıp Genel Kurula sunmak,

c-) Dernek amacının gerçekleşmesi için gerekli çalışmalarda bulunmak, kararlar almak ve proje hazırlamak.

d-) Derneğin ihtiyacı olan taşınır mal edinmek, değiştirmek, satmak ve yerine yenisini almak

e-) Dernek merkezi için gayrimenkul satın almak veya kiralamak,

f-)Madde 3’te bahsedilen (Dernekevi, Lokal, tesis, v.b.)yerleri işletmek için gerekli gördüğü kimselere yetki vermek ve bu yerler için ücretli eleman çalıştırmak.

g-) Dernek Tüzüğünün ve mevzuatlarının verdiği işleri yapmak,

h-) Dernek üye aidatlarını takip etmek, gelirlerini artırmak

ı-) Genel Kurula sunulmak üzere bilanço hazırlamak,

i-) Resmi dairelerde, mahkemelerde, şahıslar nezdinde, hakiki müesseseler ile hükmi müesseseler nezdinde derneği Yönetim Kurulu temsil eder. Bu temsil yetkisi Başkan veya üyelerden birine Yönetim Kurulu Kararı ile verilebilir.

j-) Derneği sembolize edecek amblem, logoyu belirlemek bu konuda gerekli dizayn ve basım çalışmaları yapmak, yaptırmak.

k-) Dernek yararına olan ve önerilen diğer çalışmaları yapmak.

L-) Dernek Yönetim Kurulu Kararı ile Ankara ili sınırları içerisinde dernek temsilciliği açılabilir. Buralardaki lokal, tesis ve işletmelerin dernek ilke ve amaçları doğrultusunda üyelerin hizmetine sunulmasını sağlar.



MADDE-13. YÖNETİM KURULUNUN TOPLANMASI :



a-) Yönetim Kurulu Başkanının, Başkanın bulunmadığı zamanlarda Başkan Yardımcılarından birinin başkanlığında derneğe ait işlerin yapılması ve gerekli kararların alınması için toplanır. Ancak iki toplantı arasındaki süre iki ayı geçemez.

b-) Mazeretini bildirmeksizin ardı ardına üç toplantıya katılmayan Yönetim Kurulu üyesi istifa etmiş sayılır. İstifa eden üyenin yerine Yönetim Kurulu Kararı ile yedek üye göreve çağrılır.

c-) Yönetim Kurulun toplanabilmesi için mevcut yönetim kurulu üyelerinin yarısından bir fazlasının hazır bulunması şarttır. Kararlar Oybirliği ile veya mevcudun çoğunluğu Oyçokluğu ile alınır.

d-) Yönetim Kurulu Kararları noterden tasdikli Karar Defterine usulünce yazılır ve Kurul üyeleri imzalar. Aykırı oyda bulunan üyeler kararın altına aykırılık sebeplerini belirtirler.



MADDE-14. YÖNETİM KURULU BAŞKANININ GÖREV ve YETKİLERİ :



a-) Her konuda Yönetim Kurulunun vereceği kararın uygulanmasını takip eder ve ettirir.

b-) Gereğinde Yönetim Kurulunun belirleyeceği miktarda sarf yetkisine sahiptir.

c-) Derneğin her türlü yazışmalarını ve işlemlerini imzalar.

d-) Uygun bulduğu Sarf evraklarını ve faturaları onaylar.

e-) Dernekle ilgili işlemde Yönetim Kurulu ile birlikte eşit olarak sorumluluk taşır.

f-) Yönetim Kurulunun vereceği diğer görevleri yapar.



MADDE-15. BAŞKAN YARDIMCILARININ GÖREV ve YETKİLERİ :



a-) Başkanın bulunmadığı hallerde en yaşlı üye Başkanın görev ve yetkilerini kullanır.

b-) Yönetim Kurulu ile Başkanın vereceği görevleri yerine getirir.

MADDE-16. GENEL SEKRETERİN GÖREV ve YETKİLERİ :



a-) Derneğin her türlü yazışmalarını yürütür.

b-) Yazışmaları Başkan veya Başkan Yardımcısı ile birlikte imzalar.

c-) Üyeler ile ilgili işlemleri takip eder.

d-) Dernekte yazışmalar ile ilgili masraf tutanaklarını tanzim eder.

e-) Yönetim Kurulu toplantısının gündemini hazırlar.

f-) Başkan veya Başkan yardımcısının vereceği diğer görevleri yapar.



MADDE-17. MALİ SEKRETERİN GÖREV ve YETKİLERİ :



a-) Derneğin her türlü muhasebe işlemlerini yapar veya yaptırır, mali defterden sorumludur.

b-) Bankalardan para çekilmesi işlemlerinde imzası şarttır.

c-) Başkan ve Başkan Yardımcısı ile birlikte uygun bulduğu sarf evraklarını imzalamak zorundadır.

d-) Derneğin gelirlerini Yönetim Kurulunun vereceği karar doğrultusunda ilgili bankaya yatırır.

e-) Dernek kasasında memur maaş katsayısının bin rakamı ile çarpımı sonucu çıkacak miktar kadar para bulundurulabilir.

f-) Başkan veya Başkan yardımcısının vereceği diğer görevleri yapar.



MADDE-18. ÖRGÜTLENME SEKRETERİNİN GÖREV ve YETKİLERİ :



a-) Üye olma şartına haiz kimselerin tespiti ile derneğe üye olmalarını sağlamak,

b-) Üyeler arasında birlik ve beraberliği sağlamak,

c-) Üyeler arasında sosyal ve kültürel dayanışmayı sağlayacak projeler hazırlamak.

d-) Üyeler arasında iletişimi sağlayacak sistemi kurmak ve geliştirmek,

e-) Başkan veya Başkan yardımcısının vereceği diğer görevleri yapar.



MADDE-19. İLETİŞİM SEKRETERİNİN GÖREV ve YETKİLERİ :



a) Basın yayın kuruluşları ile irtibatı ve teması sağlar. Dernek etkinliklerinin gazete ve dergi ile TV, radyo, internet gibi yazılı ve görsel yayınlarda duyurulmasını sağlar.

b) Derneğin düzenlemiş olduğu gece, festival, toplantı, seminer v.b. Etkinliklerle ilgili bastırılacak davetiye, afiş, broşür, bildiri, duyuru, v.b. Basılı malzemenin dizaynını yapar, yaptırır, basımını ve dağıtımını organize eder.

c) Dernek yayın organı olarak çıkarılacak bir gazete veya derginin tasarımını, mizampajını, basım ve dağıtımını yapar veya yaptırır. Yayın kurulunun oluşturulmasını sağlar. Basın Yayın ilkelerine uymayı taahhüt eder.

d) Derneğin tüm basın ve yayın organları ile ilişkilerini düzenler, derneğin basın açıklamalarını yapar.

e) Tüm yazılı ve görsel basın yayın kuruluşları ve yöneticilerinin adres, telefon, faks, internet v.b. Adres ve bilgilerini tutar.

f) Basın yayınla ilgili konularda Başkan veya yardımcısı ile birlikte sorumludur.

g-) Başkan veya Başkan yardımcısının vereceği diğer görevleri yapar.



MADDE-20. DENETİM KURULUNUN GÖREV ve YETKİLERİ :



a-) Denetim Kurulu, Dernek Genel Kurulu tarafından üyeler arasından seçilen 3 asil ve 3 yedek üyeden teşekkül eder.

b-) Derneğin tüm çalışmalarının, Tüzüğe, Genel Kurul ve Yönetim Kurulu Kararlarına, Dernekler Kanunu, Medeni Kanun ile diğer kanun ve yönetmeliklere uygun olup olmadığını inceler ve sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kuruluna bildirir. Raporda tespit ettiği eksik ve aksaklıkların düzeltilmesini ister, ayrıca bu durumu Genel Kurula ayrı bir rapor ile bildirir.

c-) Denetim Kurulu 6 ayda bir denetleme görevini yapar.



MADDE-21. DİSİPLİN KURULUNUN GÖREV ve YETKİLERİ :



a-) Disiplin Kurulu, Genel Kurulca gizli oyla seçilen 3 asil ve 3 yedek üyeden oluşur.

b-) Disiplin Kurulu, Yönetim Kurulunun çağrısı üzerine toplanır.

c-) Dernek üyeleri hakkında Yönetim Kurulu tekliflerinin inceleyerek;

1- Uyarma,

2- Kesin olarak üyelikten çıkarma kararlarını verebilir

Bu süre içinde derneğin vecibeleri devam eder.



MADDE-22. ONUR KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ :



1- Onur Kurulu,Genel Kurulca seçilen beş asil üyeden oluşur.

2- Onur kurulu, kendi arasından bir başkan seçer, yılda en az bir defa toplanır, kararlarını oyçokluğu ile alır, görüş ve önerilerini tavsiye niteliğinde yazılı olarak Yönetim Kurulu'na bildirir.



MADDE-23. DERNEĞİN GELİRLERİ ŞUNLARDIR:



a-) Üye aidatları

b-) Dernekçe düzenlenen eğlence geceleri, festival, kermes, temsil, konser, çekiliş, konferans, spor müsabakaları vb. etkinliklerden sağlanan gelirler.

c-) Bağış ve yardımlar.

d-) Dernek lokali, kurs, v.b. gelirleri.

e-) Diğer gelirler. ( 3. Maddede yer alan maçlar doğrultusunda elde edilen gelirler.)



MADDE-24. Derneğin paraları Yönetim Kurulunun karar vereceği Bankalarda muhafaza edilir. Bankalardaki para, Yönetim Kurulunun yetki vereceği üyeler tarafından çekilir ve yatırılır.



MADDE-25. Derneğin giderleri bütçe çerçevesinde yapılır. Yönetim Kurulu Kararı ile fasıllar arasından aktarmalar yapılabilir.



MADDE-26. Dernek Tüzüğü Genel Kurula katılan üyelerin 2/3?ünün oyu ile değiştirilir. Değişikliğin Yönetim Kurulunca ilgili mercilere bildirilmek suretiyle yasalaşması sağlanır.



MADDE-27. Genel Kurulun 2/3’ünün oyu ile Dernek fesih edilebilir. Derneğin feshi halinde Derneğin parası, gayri menkulü ve demirbaş eşyası MEHMETÇİK VAKFI'na devredilir.

MADDE-28. Dernek fesih edildiği takdirde feshine karar veren Genel Kurul Kararı, karar tarihini müteakip 5 iş günü içerisinde en büyük mülki amirliğe bir yazı ile bildirilir.



MADDE-29. DERNEĞİN TUTACAĞI DEFTERLER İLE KULLANACAĞI BELGELER, MÜHÜR ve KAŞELER:



a-) Karar Defteri.

b-) Üye Kayıt Defteri.

c-) Demirbaş Eşya Defteri.

d-) Gelir ve Gider (İşletme) Defteri.

e-) Gelen ve Giden Evrak Defteri.

f-) Yönetim Kurulunun Gerek Göreceği Defter ve Dosyalar.

g-) Alındı Belgesi Kayıt Defteri.

h-) Dernek üye kayıt formu

ı-) Dernek alındı belgesi

i-) Dernek harcama belgesi

j ) Dernek kaşesi

k-) Dernek Mühürü



Bu defterlerin Noter’ce onaylanması zorunludur. Diğer belgelerde ise, dernek mührü veya kaşesinin bulunması zorunludur



MADDE-30. İÇ DENETİM ŞEKİLLERİ :



Dernekte iç denetim esastır. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kururlu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.



Denetim Kururlu; derneğin tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürebileceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve tespit edilen esas ve usullere göre bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.

Denetim kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların, dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.



MADDE -31. BORÇLANMA USULLERİ :



Genel Kurul kararı ile derneğin mali yapısına uygun olarak ve ödeme gücü oranında demirbaş eşya, büro, bina, gayrimenkul veya taşınmaz mal satın almak, kiralamak, tesis işletmek üzere uygun ödeme planlarına göre taksitlendirme yoluyla bankadan kredi alınabilir, özel ve tüzel kişilerden yönetim kurulu kararı ile yetki vereceği üyelerce, sözleşme, protokol veya senet karşılığı borçlanma yapılabilir. Borçların ödenmesi hususunda yönetim kuruluyla birlikte dernek organlarındaki tüm asil ve yedek üyeler müteselsilen sorumludur.



MADDE-32. Bu tüzükte belirtilmeyen konulardaki Genel Hükümlere, Dernekler Kanunu ve Medeni Kanun hükümleri uygulanır.



MADDE-33. Yeni yönetim Kurulu ve görev dağılımı aşağıda belirtilmiştir.
CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder