GENEL MESAJ

29 Temmuz 2019 Pazartesi

TAŞOVA VE TURİZM


AMASYA İLİ TAŞOVA İLÇESİ
TAŞOVA İLÇE TANITIM
TAŞOVA İLÇE TARİH
Taşova İlçesi, Türkiye'nin Orta Karadeniz Bölümünde yer almaktadır. İlçe Yeşilırmak vadisi üzerinde kurulmuştur.
Taşova Tarihte birçok devletin hakimiyeti altına girmiştir. İlçede yapılan kazılarda arkeolojik buluntulara rastlanmıştır.
******


TAŞOVA RESİMLERİ
TAŞOVA FOTOĞRAFLARI
TAŞOVA TANITIMI
TAŞOVA BAMYA
TAŞOVA GÖRSELLER
TAŞOVA TARİH
***
TAŞOVA
AMASYA TAŞOVA
Taşova'da egemenlik kuran ilk devlet Hititlerdir. Hititler, M.Ö. 1650 yıllarında Anadolu'ya hakim olunca, Taşova ve çevresini de idareleri altına aldılar. Daha sonra yöreye Frigler (M.Ö. 1200-700) ve Kimmerler hakim oldu. İran'da kurulan Med İmparatorluğu, Anadolu yönünde genişlemeye başlayıp Kimmerler Devleti'ne son vererek bölgeye hakim oldular. Taşova Pers Kralı III.Adaşir zamanında Pers hakimiyetine geçti.
***
BORBOY YAYLASI
Makedonya Kralı İskender, M.Ö.331 yılında Anadolu'yu istila etti. Dolayısıyla Taşova da Makedon idaresine geçti. Makedonya Krallığı'nın dağılması üzerine yörede Pontus Krallığı kuruldu.(M.Ö.291) Pontus Krallığı'nın egemenliği Amasya'nın Roma İmparatorluğu'na katılmasına kadar devam etti. Roma İmparatoru, Jules Sezar, Pontus Kralı Farnak ile yaptığı çarpışmayı kazandı.(M.Ö.47).Romalılar, M.S. 25 yılında yöreyi tamamen topraklarına kattılar.Amasya ve Alpas lan Müzelerin de sergilenen pek çok eser, yörede Makedonya ve Roma İmparatorluklarının hakimiyet sürdüğünü doğrulamaktadır.
***Uluköy barajı

Taşova 395 yılına kadar Roma hakimiyetinde kaldı. Bu tarihten sonra asırlarca Bizanslar yöreyi ellerinde tuttular. 712 yılında Emeviler Taşova'yı ele geçirdiler. Türkler Anadolu'ya gelene kadar yöre, Arapların idaresinde bulundu.
Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan, 26 Ağustos 1071'de Malazgirt Meydan Muhaberesi'nde Bizans ordusunu yenilgiye uğratarak Anadolu'nun kapılarını Türklere açtı. Sultan Alparslan'ın Anadolu'ya gönderdiği Türk komutanlar Anadolu şehirlerini birer birer ele geçirmeye başladılar.Malazgirt Savaşını takip eden ikiyüzyıl boyunca Horasan ve Maveraünnehir'den göç eden Türk boyları, şehir ve kasabalara yerleştiler. Bu arada Horasan'dan göç eden Seyyid Nurettin Alparslan, bugünkü Alparslan Kasabası'na gelerek yerleşti (1257). Rufai tarikatına mensup olan Seyyid Nurettin zaviye bir vakıf tesis etti. Yörenin Türkleşmesinde ve halkın manen eğitiminde etkili oldu. Seyyid Nurettin'in kurduğu vakıf 1901 yılına kadar faaliyetini sürdürdü.Günümüzde zaviye, Seyyid Nurettin Tekkesi adı ile bilinmekte olup onarım yapacak hamiyyetli elleri beklemektedir.
*** 


ESENÇAY  GÖLETİ
Taşova, 1075 yılında Danişmentliler'in eline geçti. Danişmentli Hükümdarı Melik Gazi, yöreyi ele geçirerek adeta Amasya'yı Türk-İslam kültürünün merkezi haline getirdi. Taşova ve çevresi II. Kılıç arslan zamanında Türkiye Selçukluları'nın hakimiyeti altına girdi.(1174) Kösedağ Savaşından sonra yöre, Moğol istilasına uğradı. Anadolu'da kıtlık, yoksulluk ve kargaşa baş gösterdi. Meşhur Babai ayaklanması yörede etkili oldu.
***

Taşova
 Türkiye Selçuklu Devleti karışıklıkları önlemek için ülkeyi ikiye ayırdı. Taşova Rum Eyaleti içinde kaldı ve idaresi Seyfettin Torumtay'a bırakıldı. Türkiye Selçuklu Devleti'nin dağılmasından sonra ülkede beylikler kuruldu. Önce Kadı Burhanettin Devleti, sonra Tacettinoğulları yörede 1425 yılına kadar hakimiyet sürdü. Bu tarihte Osmanlı Sultanı Çelebi Mehmet, Tacettin Beyliği'ne son vererek, Taşova'yı ülkesine dahil etti.
***


BARAKLI ŞELALESİ
Taşova Osmanlı Devrinde Tokat Sancağı'na bağlı bir köy olarak teşkilatlandırılmıştır. Devlet yıkılana kadar bu özelliğini korumuştur. Kurtuluş Savaşında Taşova, Rum Çetelerinin saldırılarına hedef oldu. Rum çeteleri, Türk Köylerine saldırılar yaparak, kadın, çocuk ve ihtiyar demeden pek çok Türkü katlettiler. Türk halkı bu gelişme üzerine silahlanarak, Rumlara karşı harekete geçti. Mustafa Kemal'in önderliğindeki Milli Mücadele başarıya ulaştıktan sonra yöreye askeri kuvvet gönderildi. Yapılan silahlı mücadele sonunda yöre Rum Eşkıyalarından temizlendi.
*

ARPADERESİ MÜZESİ.
Amasya Taşova Arpaderesi Köyünden Yalçın LİMON  emek sarfederek Köyde yaşayan büyüklerin kullandıkları eşyaları muhafaza ederek müze haline getirmiştir. 

Arpaderesi Köyü Müzesini gördünüzmü? Artık Bizimde bir müzemiz var. Yalçın Limon kardeşimizin çabalaları sonucu tarihimiz karanlığa gömülmedi. Geçmişimiz, ve geçmizte ki büyüklerimizin yaşayışı, kullandığı el aletleri bakımsızlıkdan kaybolmaya tamda yüz tutarken Yalçın Limon duruma el attı. Kültür ve zengimizi emek vererek Köyümüze kazandırdı.

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ.https://www.facebook.com/yalcin.limon/videos/vb.796840858/10156518200215859/?type=2&video_source=user_video_tab ***Akınoğlu şelalesi
AKİNOĞLU ŞELALESİ
Taşova Cumhuriyet Döneminde 1923 den 1944 yılına kadar, Tokat İli Erbaa İlçesine bağlı olarak kaldı. Bu devirde adı Yemişenbükü idi.Taşova 04.08.1944 tarihinde 4448 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bağımsız bir ilçe olmuştur.Tokat İline ulaşımın güç olması ve hizmetlerinin gecikmesi sonucu 1953 yılında alınan Bakanlar Kurulu Kararı ile ilçe, Tokat İlinden ayrılarak, AMASYA ilinin sınırlarına dahil edilmiştir.
***Destek barajı
Taşovanın kültürel mirasları turizmi alevlendirebilecek düzeydedir. Taşova çevresinde yapılan kazılarda, Romalılarda, Hititlerdenü, Osmanlılardan kalma, tarihi buluntular, Alpaslan ve Amasya müzelerinde sergilenmektedir. İlçemizde müzenin olmayışı, bu tarihi mirasların, ilçemiz dışında sergilenmesini zorunlu kılmaktadır. Ancak ilçemizde bulunan taştan yapılmış ve kullanılmayan bir bina var ki, müze amaçlı kullanım için birebirdir. Bina daha önce, adalet bakanlığına bağlı olaraki Taşova cezaevi olarak hizmet verirken, cezaevinin kaldırılmasıyla boş kalmış ve tüm güzelliğiyle, tarihi eserlerin sergilenmesini beklemektedir.
TAŞOVA İLÇE TARIM
***Taşova Resmi
TARIM
İlçe ekonomisine hakim sektör tarımdır. Toplam nufusun %70 i geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Yaklaşık 11.500 aile tarımla uğraşmaktadır.
İlçede yaşayan hemen bütün ailelerin tarımla veya hayvancılıkla küçükte olsa ilgileri vardır. Yeşilırmak ve kollarının suladığı alüvyonlu ve verimli bir ovanın, ilçenin Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinin iklim özelliklerini birlikte taşıyan geçit bölgesinde bulunması hemen her türlü tarım ürünlerinin yetişmesini sağlamaktadır. Ürünlerdeki bu çeşitliliği; sanayi bitkileri, tahıl ve baklagillerin üretiminden bağ, bahçe tarımı ile meyvecilik ve sebzeciliğe kadar her alanda görmek mümkündür.
***Taşova
İlçemizde 396.360 dekar tarım arazisi vardır. Bu arazilerin 308.260 dekarı sulu, 88.100 dekarı ise kuru arazidir.
 1950 yılından itibaren tarım alanında traktör kullanılmaya başlanmıştır. Son yıllarda sulama, gübreleme, ilaçlama ve uygun tohum seçimi gibi modern yöntemler çiftçiler tarafından benimsenmiştir. Çoğu köylerimizde biçerdöver, biçerbağlar kullanılmaktadır.
***Amasya resmi
İlçemizde yetiştirilen önemli tarım ürünleri; endüstriyel bitkilerden olan şekerpancarı ve tütündür. Tütün ilçenin kuruluşundan beri ekilmekte olmakla birlikte "Taşova Tütünü" ün salmış ve ünlü şairimiz Enver Gökçe'nin şiirine de konu olmuştur. Şekerpancarı üretimine ise Amasya şeker fabrikasının kuruluşu olan 1954 yılından sonra başlanmıştır. 1997 yılında tütün üretimi yapan 50 köyde 3116 ekici ailesi tarafından 14.052 dekar tütün ekimi yapılmıştır. 1.614.508 kg tütüne toplam 1.233.982.505.000 TL sı ödenmiştir.
Tüccar tarafından 421.505 kg. tütün satın alınmıştır. Yine 1997 yılı içerisinde 2557 çiftçi ailesi tarafından 13.981 dekar alanda şeker pancarı ekimi yapılmıştır.
İlçede yetiştirilen diğer tarım ürünlerinden en önemlileri buğday, arpa, haşhaş, pirinç, çeltik, kuru soğan ve sebzedir. Özellikle ilçemizde yetişen karpuz, Karadeniz sahillerinde pazar bulmaktadır. Yeşilırmak vadisinde bulunan Umutlu, Mülkbükü, Gemibükü köyleri ilçemizin küçük Çukurova niteliğindedir.
Yetiştirilen her türlü sebze, ilçe pazarlarında alıcı bulmaktadır. Ayrıca Umutlu Köyünde sebze alıcılarının oluşturduğu pazar mevcuttur.
İlçemiz seracılık için çok müsaittir. Son yıllarda seracılık yaygınlaşmaktadır. Ayrıca son yıllarda meyvecilik alanında da büyük gelişmeler vardır. Özellikle şeftali bahçesi kurulması çiftçiler arasında son derece rağbet görmektedir.
*** Boraboy


TAŞOVA İLÇE BAMYA


Anayuru Hindistan olan bamya, bugün dünyanın bütün sıcak ülkelerinde meyvesi için yetiştirilir; körpeyken çiğ, tazeyken pişirilerek yenilen bamya, iplik gibi uzayan helmeli bir öz verir. Bazı ülkelerde yaprakları enginarın çiçek yaprağı gibi yenir; çok besleyici olan tohumları da yiyecek olarak kullanılır. Türkiye de yetişen bamyalar, sıcak ülkelerde yetişenler kadar büyük değildir. Türkiye de bamyanın çiçekleri ve tohumları yenmez. Türkiye de bamya meyveleri tazeyken pişirilerek yenirken, kurusu ve de konservesi kışın pişirilerek yenilir. Türkiye de yetiştirilen (1988 de 21 000 ton)
Bamyalardan taze olarak yetiştirilen başlıca çeşitleri; Balıkesir bamyası ve sultani bamya; kurutulan çeşidi ise Amasya Taşova bamyasıdır.
***
Piramit şeklindeki bamya meyvesinin Türkiye dışındaki ülkelerde boyutları 7-10 cm ye ulaşır. Taşova'nın meşhur kuru bamyasının boyutları 1-1.5 cm yi geçmez. Halk arasında "kaşık bamyası" olarak da bilinen Taşova bamyasının daha büyükleri makbul değildir.

Ebegümecigiller ailesinden olan Bamya (Hibiscus Esculentus) bitkisinin boyu 2 m'yı bulmaktadır. Günümüzde tropikal ve ılıman bölgelerin tümünde yetişen bamya, tohumdan yetiştirilir ve yaz gününde 60 gün içinde ürün verir. Taşova da yetiştirilen bamyaların ince uzun, piramit biçimde meyveleri yeşilken toplanır ve taze olarak yada ipe dizilip kurutulduktan sonra pişirilerek yenir. Türkiye de yetiştirilen 21.000 ton bamyanın 2 trilyonluk yıllık üretimi Taşova da yapılmaktadır.

YAPRAK TÜTÜN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ:
Müdürlüğün başlıca faaliyetleri:
a.Tütün üretiminde kalitenin geliştirilmesine yönelik olarak, bakanlıklar arası tütün kurulunun kararları doğrultusunda kır ve kırtaban karakter arz eden arazilere tütün dikiminin sağlanması,
b. Tütün alımlarının zamanda gerçekleştirilmesi,
c. Ekiciden alınan yaprak tütünlerin işleme atölyelerinde bakım, işleme ve depolama işlemlerinin yapılmasıdır.

1998 yılı verilerine göre 2730 ekici tarafından 12.898 dekar arazi üzerinde üretilen 595.000 kg tütün için 120.000.000.000 TL si ödeme yapılmıştır.
Tütün üretimi ilçenin en büyük ekonomik kaynağı olmasına rağmen, tütün üretiminin tüm Türkiye'de sınırlandırılmasıyla, Taşova ekonomisine büyük bir darbe vurulmuştur.

TAŞOVA İLÇE HAYVANCILIK
HAYVANCILIK
İlçemiz, bitki florası ve iklim şartlarının uygunluğu nedeni ile her cins hayvanın yetişmesine uygun bir ortama sahiptir. İlçede en çok koyun ve sığır beslenir. Bu alanda yaygın olan geleneksel mera hayvancılığının yanısıra besi hayvancılığı da yapılır.
Hayvan varlığına büyük ölçüde yerli ırk hakimdir. Ancak son yıllarda yüksek gelir getiren kültür ırklarına doğru bir yönelme görülmektedir. Başlıca koyun ırkları; akkaraman, karayaka, kargül ve Amasya herekesidir. Sığır olarak ise; karasığır, esmer ırk, Doğu Anadolu kırmızısı ve montofondur.

TAŞOVA SEPETLİ KÖYÜ
Ayrıca aile tüketimi açısından önem taşıyan tavukçuluk ve arıcılık hızlı bir şekilde gelişmektedir. Arıcılıktaki son gelişmeler, özel Taşova Balının gelişmesine vesile olmuştur. 1997 yılı itibari ile ilçede 46.426 baş koyun, 20.145 baş sığır, 2.270 kıl keçisi, 67.975 kanatlı hayvan mevcuttur.
TAŞOVA İLÇE ORMAN
ORMANCILIK
Taşova ilçesi iklimi ve toprak yapısı bakımından orman için son derece uygun ve geniş bir alana sahiptir. İlçede %40 seviyesinde ormanlık alan bulunmaktadır; ancak ormanlar, bilinçsiz bir şekilde tahrip edilmesi sonucu azalmıştır. Üretim Durumu:
Ormanlarımız genel olarak çam, kayın ve meşe ile kaplıdır. İlçemiz, orman bakımından Amasya İli'nin en zengin ilçesidir. İlin yakacak ve kereste ihtiyacının büyük bir bölümü ilçemiz ormanlarından karşılanmaktadır.
İlçedeki ormanlık sahanın geniş bir alana yayılması nedeniyle, ilçe merkezi ve Destek Kasabası'nda işletme şeflikleri, bazı kasaba ve köylerde ise Toplu koruma merkezleri kurulmuştur.Orman Yangınları:
Taşova ve Destek Orman İşletme Şeflikleri'nin görev alanlarının içerisinde bugüne kadar kayda değer bir orman yangını olmamıştır. Bazı çiftçilerin anız ve çobanların da ateş yakmaları sonucu küçük çaplı yangınlar çıkmakta ise de işletmeler ve yöre halkı tarafından yapılan zamanında müdahalelerle orman tahribatına yol açmadan söndürülmektedir. Bu konuda yöre halkı devamlı olarak uyarılmakta ve yangın mevsimi süresince ilgili elemanlar tarafından çevrenin gözetim altında tutularak, yangın görüldüğünde ilgili mercilere bilgi verilmesi suretiyle önlem alınması sağlanmaktadır.

SANAYİ
İkinci derecede kalkınmada öncelikli yöreler kapsamında olan ilçenin ekonomik durumu; tarım, hayvancılık ve hizmetler sektörüne dayanmaktadır. Bu yüzden sanayi kuruluşları yeterince gelişmemiştir. Mevcut olanlar ise, daha çok küçük işletmeler halinde ve manifaktür sanayi görümündedir.
Buna karşın ilçede yetiştirilen endüstri bitkileri arasında büyük önemi olan tütün bakım ve işlemesinin yapıldığı "Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü ayrı bir yere sahiptir. Bunun yanı sıra merkez belediyesine ait parke taş ve kum eleme tesisleri, Alpaslan Belediyesinin un fabrikası, özel şahıslarca işletilen çeltik fabrikası ve bir lastik fabrikası mevcuttur.
TAŞOVA İLÇE TİCARET
TİCARET
İlçede ticari faaliyetler, özellikle son yıllarda büyük bir gelişme göstermiştir. İlçe merkezinde haftada bir gün (Perşembe) kurulan pazar yeri çevre köylerden gelen halkın katılımıyla yoğun bir ticarete sahne olmaktadır.

Çevre halkı tarafından üretilen çeşitli tarım ve hayvan ürünleri pazarda doğrudan satılmaktadır. Bu arada yine haftada bir gün (Çarşamba) hayvan pazarı kurulmaktadır.
İlçede tüketim malları satan büyük toptancı esnafının çoğalması, modern marketlerin kurulması, büyük mobilya, beyaz eşya, manifatura ve tuhafiye magazalarının çoğalması ticaret hayatına büyük katkılar sağlamaktadır.

TAŞOVA İLÇE KOOPERATİF
KOOPERATİFÇİLİK
İlçede mevcut tarımsal amaçlı kooperatiflerin faaliyetleri 1989 yılından bu yana durmuştur. Buna karşın Taşova Merkez, Akınoğlu, Alpaslan, Destek, Esençay, Uluköy ve Ballıdere kasabalarında Tarım Kredi Kooperatifleri bulunmaktadır. Ayrıca ilçe merkezinde Taşıyıcılar Kooperatifi ile Esnaf Kefalet Kooperatifi faaliyet göstermektedir

TAŞOVA İLÇE ULAŞIM
Ulaşım
Taşova'ya ulaşım en kolay karayolu ile olmaktadır. İlçenin yanından geçen uluslararası E80 karayolu, Düzce Kaynaşlı'dan başlayarak, Gerede, Tosya, Osmancık, Gümüşhacıköy, Merzifon, AMASYA, Taşova, Erbaa, Niksar, Reşadiye, ERZİNCAN, Tercan, Pasinler, Horasan, Doğubeyazıt ve Gürbulak sınır kapısından İran'a kadar uzanmaktadır. Dört mevsim ulaşıma açık olan E80 karayolu, son dere düzgün olmakla beraber, çift şeritli ve asfalttır. Diğer taraftan Taşova ya en yakın havalimanına sahip 125 km uzaklıktaki Samsun, D030 Devlet yolu ile, hem deniz limanını, hem de hava limanını bulunmaktadır. Ulaşıma başka alternatif olarak, D850 Ünye devlet karayolu söyleyebiliriz. D850 devlet karayolu, Ünye, Akkuş, Niksar, Erbaa ve Taşova'ya uzanmakta, aynı zamanda Ünye limanını kullanıma sunmaktadır.

Diğer taraftan Samsun'dan güneye inerek, Amasya'dan geçen ve Sivas'a ulaşan demiryolu da ulaşım alternatif oluşturmaktadır. Amasya'ya ve dolayısıyla Taşova'ya gitmek isteyenler, Samsun üzerinden demir yolundan veya karayolundan, ya da Çorum üzerinden karayolu kullanabilirler. Ankara'dan Amasya'ya gitmek isteyenler yine demiryolunu kullanabilirler, ancak 824 km uzunluğundaki bu yol biraz uzun.
Güzergah

Demiryolu Uzunluğu
Karayolu Uzunluğu
Amasya-Ankara
824
343
Amasya-Samsun
134
130
Amasya-Sivas
270
226
Amasya-Kayseri
444
346
Amasya-Adana
693
715

Amasya-İzmir
1097
727
TAŞOVA İLÇE YETİŞMİŞ ÖNEMLİ ŞAHSİYETLER
ÜNLÜLER
OSMANLILAR DÖNEMİNDE YETİŞEN ŞAHSİYETLER
Akbilek Bahşi Halife (Ölümü 1523)
Akbilek adındaki Türkmen oymağındandır. Faziletli ve ermiş olduğuna inanılan birisidir. Taşova'nın Uluköy (Sonusa) Köyü'ndendir. İlk tahsilini memleketinde tamamladı. Arabistan'a gidip; meşhur alimlerden İmam Süyûtî, Şeyhülislam Zekeriya EI-Ensâri ve Şemseddin Muhammed Es-Sehâvî gibi yüksek bilginlerden yararlandı. Memleketine gelerek ilim yapmaya başladı. Kırk yıl öğretimden sonra 1523 yılında Amasya'da vefat etti. Kendi adıyla anılan Akbilek mezarlığına defnedilmiştir.
Yavuz Selim döneminin meşhur şeyhülislamı İbn-i Kemal, Akbilek Bahşi Halife'den tefsir okumuş ve hadis dinlemiştir.

Eserleri:
Miacül-ulâ fi Tefsir Sure-i İsra
Tenbihü'l Gani fi Ruyetin Nebi
Dede Cöngi Efendi (ölümü 1567)
Adı İbrahim Kemalettin'dir. Kara Dede olarak bilinir. Amasya'nın Sonusa köyünde doğdu. Dericilik ile uğraşırken ilim öğrenmeye karar verdi. Yetenek veçalışkanlığı ile kısa zamanda büyük alimler arasına katıldı. Bursa'ya yerleşerek yedi yıl müftülük yaptı. Mezarı, Bursa'da Hoca Muhammed Konamani Mescidi avlusundadır.
Eserleri:
Tabakat-ün Nühat (Gramercilerin Biyografileri).
Tefsir - Kadı
Sadr-uş Şeria
Mevâkıf
Hayâli Haşiyeleri
İzzî Şerhi
Lüccetü'l-Fevâid (Dergi)
Maârif-i Beytül-mal
Siyasetname {Siyaset-i Şer'iyye)
Hicabi Abdulbaki Efendi (Ölümü 1822)
Turhal Şeyhi Mustafa Efendi'nin halifelerindendir. Kırım'ın Bahçesaray Kasabası'nda doğdu. Ruslar, 1774'te Kırım'ı işgal edince Amasya'ya geldi. Ürgüplü Hacı Ahmet Efendi'den zahirî ilimleri öğrendi. Dede Cöngi Efendi'nin torunudur. Dedesinden dolayı Sonusalı (Uluköy) sayılır.
Bir kitabe ve yedi tane risalesi vardır.
Amasya'nın Ziyaret (Ziyere) Kasabası'nda yaptırdığı dergahın avlusuna defnedildi.
Mehmet Çelebi (01.1581)
Sonusalı Sinaneddin Yusuf'un oğludur. Medreseden yetişmiştir. Zamanın büyüklerinden ders görüp icazet aldı.
Mehmet Çelebi Hankâh, Haseki, Sahn-ı Seman ve Süleymaniye Medreseleri'nde müderris olarak görev almıştır. 1581 yılında vefat etmiştir.
Mustafa (Kethüda) (Ölümü 1613)
Sonusalı Sinaneddin Yusuf'un torunudur. Anadolu ve Rumeli Kazaskerliği görevlerinde bulunmuştur.
Ahmedî (01.1625)
Sonusalı Sinaneddin Yusuf'un ailesindendir. Dedesi Kara Hüseyin, babası Kethüda Mustafa'dır.
Öncelikle kırk akçe ile Eftalzade Medresesi'ne, ardından 1585'te Eski İbrahim Paşa, 1587'de Zal Paşa, 1589'da Gövherhan Sultan, 1694'te Edirne Selimiye Medreseleri'ne tayin oldu. 1596 - 1597'de Medine Kadısı oldu. 1599 -1600'de görevinden alındı. Bundan sonra Mısır'a yerleşip Kahire'de ilim yaymakla zamanını geçirdi.
Hüseyin (öl.1584)
Sonusalı Sinaneddin Yusuf'un oğludur. Müderristir. 1548'de kırk akçe ile Kalenderhane Müderrisi oldu; fakat 1551 'de azledildi. 1557'de Üçşerefeli, 1561 - 1562'de Şahin Medreseleri'ne müderris tayin edildi. Önce 80, sonra 120 akçe tekaüdiye (emekli maaşı) verildi. 1584'te vefat etti. Babası Kara Hüseyin Efendi gibi hem alim, hem de hattat idi. Vazifelerinde temiz, dürüst bir hoca olarak tanınmıştır.
Mahmut Paşa (51.1616)
Sonusalı Sinnaneddin Yusuf'un torunu, Kara Hüseyin'in oğludur. Medresede yetişti, kadılık yaptı; fakat sonraları mesleğini değiştirerek askerî sınıfa geçti. Muhtelif hizmetlerde bulunduktan sonra Halep Beylerbeyi oldu. 1023 yılında (bir rivayete göre 1025) bir isyan sırasında ahali tarafından öldürülmüştür.
Mahmut (01.1630)
Sonusalı Sinaneddin Yusuf ailesindendir. Kara Hüseyin'in torunu Kethüda Mustafa'nın oğludur. 1587'de doğdu. Şeyhülislam Mustafa Efendi'den ilim tahsil etti. 1613'te Haydarpaşa, 1616'da Yeni Ali Paşa, 1618'de Mehmet Ağa, 1619'da Mustafa Ağa, 1621'de Niksarizade Çelebi yerine Sahn, 1623'te Kalenderhane, yine aynı sene sonlarında Eyyüp Medreseleri'nde çalıştı. 1623 / 1624 yıllarında Filibe, 1625 / 1626 yıllarında Yenişehir, 1628 / 1629 yıllarında Selanik mollalıklarında bulundu. 1630 yılında vefat etti. Büyük dedesi Sinan Efendi'nin birçok müsveddelerini temize çekmiş, Hidayeye Miffah şerhlerini tamamlamıştır.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE YETİŞEN ŞAHSİYETLER
Alpaslanlı Şahap TUNCER
1997 yılında Türk ordusunda general rütbesine yükselmiştir.
Cevdet AYKAN
Esençaylı olup, Nihat Erim hükümeti döneminde Sağlık Bakanlığı ve Köy İşleri Bakanlığı yapmıştır.
Arif MEŞHUR
1946 yılında Taşova'nın Alpaslan Kasabası'nda doğdu. Lise mezunu olup, 2 çocuk sahibidir. 1968 yılında TRT'nin açtığı Türk Halk Müziği sınavını kazanarak Radyo sanatçısı oldu. Arif Meşhur, TRT'deki eğitimini tamamladıktan sonra 1973 yılında ilk solo türküsünü okudu. Okuduğu türküler" Sivas Ellerinde Sazım Çalınır, Dostum Dostum, Ötme Bülbül, Her Seher, Her Sabah Cümbüşe Gelir, Hem Okudum Hem Yazdım, Yandı ha Yandı "dır.Arif Meşhur 2008 de vefat etti
Salih KORKMAZ
1941 yılında Taşova İlçesi’nin Arpaderesi Köyü'nde doğdu. Osmanlının beşiği Bilecik'te 30 yıldır devlet memurluğu yapmaktadır.Türk Sanat Müziği söz yazarıdır. Pek çok şiiri ünlü besteciler tarafından bestelenmiştir. "Kadere Bak" adlı şarkısı Hürriyet gazetesi tarafından düzenlenen "Şarkı Yarışmasında" birincilik ödülünü almıştır. Bestelenen diğer ünlü şiirleri "Ağlamışım Gülmüşüm, Mutluluk Bulamadım ve Aşığım Sana Türkiye ve Bitmeyen Çile'dir. Şiirlerini Anılarla Başbaşa ve Vatan Türküsü adlı kitaplarda toplamıştır. vefat etmiştir
Zafer Uysal
1976 Taşova doğumlu Taşovaspor'da 1990 yılında futbol hayatına başladı. Türkiye liglerinde Süper Lig, Bank Asya 1. Lig, ikinci lig ve üçüncü liglerde 15 ayrı takımda görev yaptı. Futbolun Evliya Çelebisi unvanını alan Zafer Uysal Kırklareli, Hatay, Elazığ, Yozgat, Ankaragücü, Göztepe, Bursa, Kayseri, DiyarBakır, Vestel Manisa, Karabük, Uşak, K.Karabükspor, Karşıyaka'da oynadı.
Cemalettin Cem Ertürk ( yönetmen )
1947 Taşova doğumlu. Türkiye Gazetesi yazı işleri müdürlüğü yaptı. İFPAŞ kurucuları arasında yer aldı. TGRT'nin ilk sinema filmi olan Kurdoğlu Serisi'nin yönetmenliğini üstlendi. Ayrıca haber programı Özel Hat ve yarışma programı Boş Yok ile Paşalı, Güneşe Doğru filmlerinin yanı sıra Komşular, Kafadarlar, Kara Şahin dizilerine de yapımcı ve yönetmen olarak imza
attı. Ertürk, Özgür Özdemir'in başkanlığı döneminde TGRT için Taşova'da Hüzün Çiçeği dizisini çekti. Erol Taş, Eşref Kolçak, Atilla Ergün, Murat İlker gibi bir çok isimde dizide rol aldı. Taşova ve köylerimizin tanıtımıda bu sayede yapılmıştı..
vehbi meşhur
Taşova Alpaslan Kasabası doğumlu eski milletvekili ve imam chp den 3 dönem üstüst 14. Dönem (12.10.1969) 16. Dönem (05.06.1977) 3 millet vekili seçilmiştir.
SAMİ ASLAN
1961 Yılında Taşova Karsavul köyünde doğdu.1984 yılında şiir yazmaya başladı. Küskün Çiçek, Ağlıyor Gözlerim ve Zormu,  Arayıpta Bir Hatır Sormak  isimli üç Kitabı yayınlandı.
Sami ASLAN’nın Bu şiir kitaplarından bir çok şiiri türkü olarak bestelenmiş ve bu gün bir çok radyo ve televizyonda okunmaktadır. Bu türkülerden bazıları ; Dost Bulamadım, Sorma Tabip Sorma, Ağlıyor Gözlerim,Ç ok Özledim Anam, Ne Çok İsterdim, Benim Sevdiğim ,Çeşme, Çıkmayasın Yarına, Gel Hediye Hediye, Amasya Yaylaları, Şu Amasya Ovasında keklikler öter ve dillerden düşmeyen , Amasyanın Taşları .
Sami Aslan'ın Amasya'nın Taşları türküsü ise bugün bir çok sanatçı tarafından yorumlandı ve Ençok tanınan Amasya türküleri arasında yerini aldı.
Kasım Alper ÖZDEMİR
26.10.1984 Amasya Taşova doğumlu olan Özdemir'in ilk şiir kitabı Gözlerin düşer aklıma 2003 yılında, Yıkık Hayaller 2004, Yenilmez Ölüme Sevdamız 2005 ve 2007 de 2 ve 3.baskı Mavidir Aşkın Adı 2008 yılında çıktı. İlk şiir albümü Dudaklarında Şarkı olmak 2008 yaz ayında piyasaya çıktı. 3.kitabına önsözü İbrahim Sadri yazdı.
Amasya Radyo Elma ve Tokat Erbaa Radyosunda başladığı radyo programcılığına İstanbul'da devam etti. Turkuaz Radyo-Bizim Radyo-Medya Fm ve Meltem Radyoda şiir programlarına imza attı. Bir çok ödül ve plaketin sahibi olup şiir yarışmalarında juri üyesi olarak yer alan genç şair ATV,KanalTürk,KanalA,TRT,TGRT,TV5,TV8 gibi bir çok tv kanalındada şiirleri okudu.
Star Gazetesinda çalıştıktan sonra Halen Anayurt Gazetesinde köşe yazarlığına devam etmekte.
Profesyonal anlamda sunuculukta yapan Özdemir Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde sunduğu konserler ve şiir dinletileriyle adından söz ettirdi.
TAŞOVA İLÇE BORABAY GÖLÜ
BORABOY GÖLÜ
Borabay Gölü, Amasya'nın Taşova ilçesine 15 km, uzaklıkta olan, doğal bir heyelan gölüdür. Denizden 800 m. yüksekte bulunan gölün,en derin yeri 11 m.'dir.Boyu 500 m olan Borabay Gölü'nün,genişliği 40-110 m arasında değişmektedir.Borabay gölü'nün oluşumunu hazırlayan heyelan,jura formasyonu ve perm kalkerleri arasında bulunan fay hattı ile de ilgilidir.Bu fayın oluşturduğu zayıf zon kırık hattı boyunca derine sızan sular,tüf ve aglomeralar üzerinde meydana gelen kütle hareketini kolaylaştırmıştır.
TAŞOVA İLÇE BELDE VE KÖYLERİ
İl: Amasya ● İlçe Merkezi: Taşova
Beldeler: Akınoğlu • Alpaslan • Ballıdere • Belevi • Boraboy • Çaydibi • Destek • Esençay • Özbaraklı • Uluköy
Köyler:
Alçakbel • Altınlı • Ardıçönü • Arpaderesi • Çakırsu • Çalkaya • Çambükü • Çılkıdır • Dereköy • Devre • Dörtyol • Durucasu • Dutluk • Elmakırı • Gemibükü • Geydoğan • Gökpınar • Güendik • Güngörmüş • Gürsu • Hacıbeyköyü • Hüsnüoğlu • Ilıcaköy • Ilıpınar • Karabük • Karlık • Karsavul • Kavaloluğu • Kırkharman • Kızgüldüren • Korubaşı • Kozluca • Kumluca • Mercimekköy • Mülkbükü • Sepetli • Şahinler • Şeyhli • Tatlıpınar • Tekpınar • Türkmendamı • Umutlu • Yayladibi • Yaylasaray • Yenidere • Yeşiltepe • Yeşilyurt • Yolaçan
***Çorba
 Çorbalardan: 
Çatal çorba, sakala çarpan, toyga çorbası, cilbir, helle çorbası, kesme ibik çorbası, yarma çorbası.
 Etli Yemeklerden:
 Bakla dolması, etli bamya, keşkek, ciğer sarması, göbek dolması, madımak, mıhlama, mumbar, işkembe, pastırmalı pancar, patlıcan pehli, pastırma pağallemesi, pirpirim, sirkeli ciğer ve sulu köfte. 
***Gözleme


 Tatlılardan: 

Dene hasudası, kuymak, yuka tatlısı, ayva gailesi, elma tatlısı, fırın sütlaç, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, kalbur tatlısı, höşmerim, peluza (hasuda), şeker böreği, unutma beni, vişneli ekmek ve zerdali gailesi. 
***Dolma

 Hamur İşlerinden: 
Amasya çöreği, yağlı/katmer, kabak kavuklu pilav, bişi, cırıtka/ cızlak /akıtma, döndürme, ekmek aşı (papara), eli böğründe, haşhaşlı cevizli çörek, hengel, kıymasız mantı, kaypak, mayalı, patlıcanlı pilav, sini suböreği, tepsi böreği, yakasal böreği ve yanuç, yöresel yemekler olarak sayılabilir.


Kesşkek
Mumbar - İşkembe Malzemeler: 
2 su bardağı bulgur 1 demet maydanoz 1 yemek kaşığı salça 1 tatlı kaşığı karabiber 1 takım koyun işkembesi (mumbarı ile birlikte) 1 tatlı kaşığı tuz Hazırlanışı: İşkembe kazınır, mumbarın içi temizlenir. İç kısmı dışa çevrilerek bulgurla birlikte hazırlanan harç mumbarın içine doldurulur, bakır kazanda işkembe ile birlikte 2 saat kadar pişirilir.
 Hasuda (Tatlı) 
 Malzemeler: 1 Bardak nişasta 5 Bardak su 1 Bardak toz şeker 3 Kaşık tereyağı 1/2 Bardak ceviz içi Hazırlanışı: 4 bardak su kaynatılır, 1 bardak su ile nişasta karıştırılır, kaynar suya ilave edilir karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra bir tepsiye dökülerek üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir. Ceviz serpilerek servise sunulur. Sıcak olarak yenir.
***
 Kalbura Bastı 
 Malzemeler : 1 Paket margarin Şerbet için: 1 paket vanilya 2 adet yumurta 1.5 kg. toz şeker 1 tutam tuz 1 litre su 2 kaşık yoğurt 1/2 limon suyu 1 su bardağı ceviz 1 paket kabartma tozu Malzemelere yetecek kadar un Hazırlanışı: Unun ortası havuz yapılır. Margarin, yumurta, tuz, yoğurt, vanilya ilave edilerek yoğrulur. Hamur kulak memesi yumuşaklığına getirilir, hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır, her parçanın içerisine ceviz konularak kalbur üzerinde şekli verilir. Bir tepsiye dizilerek orta ısıda fırında 30-35 dakika pişirilir. Piştikten sonra üzerine soğuk şerbet dökülür. Servis yapılır
***
. Amasya'nın Simgesi : 
Misket Elması Amasya denilince akla ilk olarak Misket elması gelir. 
Türkiye'nin neresinde olursanız olun, eğer mevsimiyse, mutlaka Misket elması "Amasya Elması" olarak karşınıza çıkar. Amasya adıyla bütünleşen Misket, özelliğini yine Amasya'nın coğrafi yapısında alır. Söylendiğine göre Amasya vadisi, misketin yetişmek için tam aradığı ortammış. Boğazın esintisi elmaya ayrı bir tat verir. Kokusu da burada gizlidir. Misket'in en büyük özelliği bir yıl meyve verirse diğer yıl vermemesidir. Bir yüzü kırmızı, diğer yüzü ise sarı ila yeşilimsi bir renk taşır. İnce kabuklu, hoş kokuludur. Sert ve dayanıklıdır. Uzun süre saklanmaya elverişlidir. Amasya elmasının iki türü vardır. Daha küçük ve tatlı olanına Misket elması denir. Daha iri ve aşılı olanına ise KABAK elması adı verilir. Amasya elması meyveye geç yatar ve 8 - 10 yaşından önce ürün vermez. Elmanın Faydaları Uzmanlar, günde bir elma tüketilmesini önernektedir. Elma, içerdiği zengin potasyum sayesinde kan basıncının düzenlenler, adalenin kasılmalarını önler, sinirsel uyaranların iletimini kolaylaştırır, kalp ve böbrek gibi hayati organların çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca elmanın kolesterol düşürücü etkisi de bulunmaktadır. Posa, potasyum ve antioksidan içeren öğeler açısından da zengin bir meyvedir. Uzmanlar, elma kabuğunun vücuda son derece yararlı olduğunu, bu nedenle elmanın kabuğuyla tüketilmesinin daha doğru olduğunu belirtilmektedir. Yetiştirilirken ilaçlandığı için yenmeden önce kabuğunun çok iyi yıkanması gerekmektedir. Elma suyu yerine elmanın kendisini yemek diş sağlığı için yararlıdır, zira ısırarak elma yemek dişler için çok uygun bir egzersizdir. Türkülerde Elma Amasya türkülerinde sık rastlanan bir temadır "elma". Sevda çeken gençlerin dilinden "elma" düşmez. Zaten elma başlı başına sevdayı simgeler. Karşılıklı sevgiyi, verilen elma perçinler. Aşağıda bu türkülerden birini bulabilirsiniz. 
AMASYA'NIN ELMASI
 Amasya'nın elması Elmaların en hası Sen dururken neyleyim Pırlantayı elması Elmalıkta buluşak Ak elleri yumuşak Görünme gel annene Gizli gizli konuşak Elmaları soyarım Ben gönlüne kayarım Beni kabul etmezsen Gençliğime kıyarım Elma dalında kızarır Bekar oğlanlar kız alır Seni nasıl alayım Baban başlığı yüz alır.
taşova
amasya taşova
taşova amasya
***
taşova resimler
taşova fotoğraflar
taşova manzaralar
taşova görüntüler
taşova haber
taşova harita
taşova video
taşova spor
taşova ulaşım
taşova iklim
taşova turizm
taşova yurt
taşova otel
taşova pansiyon
taşova konaklama
taşova konut
taşova emlak
taşova daire
taşova arsa
taşova toki
taşova lojman
taşova kiralık
taşova satılık
taşova sağlık
taşova hastahanesi
taşova devlet hastahanesi
taşova kaymakamlık
taşova belediye
taşova nüfus
taşova emniyet
taşova meb
taşova eğitim
taşova okul
taşova kurs
taşova lisesi
taşova ekonomi
taşova sanayi
taşova ticaret
taşova tarım
taşova hayvancılık
taşova dağları
taşova akarsuları
taşova ovaları
taşova yaylaları
taşova şelale
taşova dernek
taşova yemekleri
taşova doğa
taşova gezi
taşova tatil
taşova kültür
taşova sanat
taşova 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder