ARPADERESİNDE SOĞANLI VE HAŞHAŞLI EKMEK
KÜLTÜRÜ YAŞATILIYOR.
Yöremizde çeşitli kültürlerimiz var. Bunların başında yemek ve köy fırınlarında pişen ekmek kültürümüz var. Bayramlarda özellikle Arpaderelilerin vazgeçilmezi, Bakır sini böreği ve Haşhaşlı, Soğanlı, patatesli, yağlu vs. ekmeklerimiz pişer. Arpadereliler bu köy ekmeğini diğer zamanlarda da yaparlar. Hele odun ateşinde yanında çayda varsa ekmek gatıklığı Arpaderelilerin yüzleri güler. Delüklüsünden alda hamursunuza, yağlusundan alda salçalusuna bir kültürdür ekmek. Sac yağlusundan yanucuna, şapalağından alda gözlemesine bir kültürüdür ekmek. Hele bakır sini böreğinin çeşit çeşit yapılışı vardır. Cevüzlüsü, peynirlisi, çökelüklüsü, her çeşidini yapar Arpaderesinin anaları, kızları. Ekmeklerle anlatır seven sevdiklerine sevgisini, saygısını, tatsın ister böreğin kenarından geverek yerinden sevdalısı. Eve gelen misafire ziyafettir börek. Ağır misafirler böreklerle ağırlanır, yanına acuk çalkaması, pekmez ve yoğurduda koydunmu sofra hazırdır.
ARPADERESİ HABER - 2015
CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder