GENEL MESAJ

12 Ekim 2015 Pazartesi

SOĞANLI EKMEK KÜLTÜRÜ YAŞATILIYOR.

                    
                  ARPADERESİNDE SOĞANLI VE HAŞHAŞLI EKMEK
                  KÜLTÜRÜ YAŞATILIYOR.


        Yöremizde çeşitli kültürlerimiz var. Bunların başında yemek ve köy fırınlarında pişen ekmek kültürümüz var.  Bayramlarda  özellikle Arpaderelilerin vazgeçilmezi, Bakır sini böreği ve Haşhaşlı, Soğanlı, patatesli, yağlu vs. ekmeklerimiz pişer. Arpadereliler bu köy ekmeğini diğer zamanlarda da yaparlar.  Hele odun ateşinde yanında çayda varsa ekmek gatıklığı Arpaderelilerin yüzleri güler. Delüklüsünden alda hamursunuza, yağlusundan alda salçalusuna bir kültürdür ekmek. Sac yağlusundan yanucuna, şapalağından alda gözlemesine bir kültürüdür ekmek.   Hele bakır sini böreğinin çeşit çeşit yapılışı vardır. Cevüzlüsü, peynirlisi, çökelüklüsü, her çeşidini yapar  Arpaderesinin anaları,  kızları. Ekmeklerle anlatır seven sevdiklerine sevgisini, saygısını, tatsın ister  böreğin kenarından geverek yerinden sevdalısı. Eve gelen misafire ziyafettir börek. Ağır  misafirler böreklerle ağırlanır, yanına acuk çalkaması, pekmez ve yoğurduda koydunmu sofra hazırdır. 
ARPADERESİ HABER - 2015

















CENNET BAHÇELERİNDEN BİR BAHÇE, YÜREKLERDEKİ DERİN SEVDA İŞTE ARPADERESİ ARPADERESİ KÖYÜ- TAŞOVA- AMASYA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder