GENEL MESAJ

10 Ağustos 2024 Cumartesi

ŞİMDİ TARANA ZAMANI

     

    Yöresel adıyla tarana yapma zamanı. Bizim oralarda Ağustos ayı gelince herkese bir telaşa  düşer, kimi domates kurutur, kimisi biber, taze fasulye, ama olmazsa olmaz süzme yoğurtlar ile iri aşlık denilen özlü  gendüme buğdayını  koca koca kazanlarda kaynatılarak tarana kaynatılır. 
   Bizim Taşova yöre olarak kendine has kültürünü yaşatır. Köylerde yapılan taranalar, sinilere serilen bohçaların üzerine, yaylalarda kaynatılan taranalar ise donuz denilen otların üzerine kurutulması için serilir. Belki emeği çok ve yorucu olması nedeniyle zordur tarana yapımı ama, yine de vaz geçmez yöre insanı tarana yapmaktan. Çoğu kendi ve oğlu kızı, kardeşi veya yakın akrabalarına yetecek kadar yapar tarhanayı. Çoğu da  bunu geçim kaynağı olarak yapar, kurutur pazarlarda ya kendisi satar veya toptancılara verirler.  Güz gelince Taşova pazarında kışlık taranalar tezgahlarda yerini alır. Her sene bu zamanlar tarhanaların haberini yaparız, ama her yeni tarana zamanı gelince ayrı bir heyecan kaplar insanı.  Şimdi yazacaklarımız belki iştahınızı kabartacak ama ne yapalım bizimde yöremizin vazgeçilmezi bu taranalar. Yoğurt ve yarma buğdaydan yapılır, İyice süzülmüş yoğurt su katmadan iyice ufalanır ayran haline getirilir yüzüne çıkan yağ alınır mesela 40 kg ayrana 8kg dövme konur karıştıra karıştıra pişirilir unsu olmaması için gölgede kurutulur, kışın ıslatılıp yumuşatıldıktan sonra sarımsak ve fasulye veya nohut konarak pişirilir. Çorbanın üzerine nane ile kızgın tereyağı ile yağ sovan gezdirilip dökülünce hem lezzetli, hem de şifa kaynağıdır. 
  Kısaca tarana yapımı tarifini verelim.
Malzemeler: 
♥ 7,5 kg katık (süzme yoğurt),
♥ 2 kg yoğurt, 
♥ 2 kg kırık dövülmüş yarma,
♥ Yarım litre soğuk su, 
♥ 9 çorba kaşığı tepeleme un, 
♥ Yeterince tuz, 
♥ Elek ve temiz bez 
Yapılışı: 
1. Öncelikle bir kabın içerisine katık, yoğurt, yarma katılarak karıştırılır. 
2. Un eklenerek karıştırılmaya devam edilir ve akabinde yavaş yavaş su katılır. 
3. Karışım tamamlandıktan sonra tenceremizi orta ateş üzerine alarız ve karıştırmaya devam ederiz. 
4. 30 dk koyulaşıncaya kadar karıştırmaya devam edilir. Almaya yakın tuz ilave edilir. Tarhana bozulmaması için normal zamandan az daha tuzlu olmalı. 
5. Islak bezi serdiğimiz eleğimizin üzerine tarhanalar serilir. Bezin ıslak olmasının nedeni tarhananın yapışmaması. 
6. Kuruması için hava ve ışık gelen bir yerde 7 gün bekletiyoruz. Kuruduğu zaman alacağız. İlk 2 gün tarhanaları kuruması için çeviriyoruz. 
7. Kuruyan tarhanaları bir kuru bezde saklıyoruz. 
    Yapanların eline emeğine sağlık. Yiyenlere afiyet olsun.
Amasya’nın meşhur lezzetleri arasında mutlaka yörenin çanak tarhanası tadılmalı. Çanak tarhana süzme yoğurttan yapılıyor ve güneşte günlerce kurutularak muhafaza ediliyor. İçerisindeki diğer malzemeler ise kışın hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan görevi üstleniyor. Amasya gezinizde bir tarhana çorbası içmeden geri dönmeyin.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder